43e Schaken Overdag Tournooi Messemaker 1847

Na 42 achtereenvolgende edities gemist te hebben was ik eindelijk van de partij tijdens het Schaken Overdag Tournooi, dat door Goudse Schaakvereniging Messemaker 1847 georganiseerd wordt. Wijkcentrum De Toren vormt een knus decor waar 68 schakers voor vuur op de borden zorgen, bijgestaan door de (bar)medewerkers die een koffie met stroopwafel als welkomst-symbool schenken.

In 11 gesloten groepen wordt een halve competitie afgewerkt. 10 groepen bestaan uit 6 spelers en zij kunnen 25 minuten per persoon per partij spelen. Groep 11 omvat 8 spelers en mag derhalve 7 ronden spelen. Waardoor 20 minuten aangehouden moet worden.

Vanuit de Haagse Schaakbond doen Jaimy Luk en Paul Koks het goed. Afgelopen maandag in wijkgebouw Zuiderpark nog goed voor 6 onderlinge partijen wat op donderdag tot uiting komt: Jaimy wint groep 10 en Paul wordt tweede in groep 8, achter groepswinnaar Bernard Evengroen.

Zelf speelde ik vijf interessante partijen, maar eentje springt er toch wel bovenuit en is uiterst belangrijk geweest voor de tweede plaats: In de openingsronde verlies ik van Bernard Evengroen en daarna wordt Bernard op remise gehouden door Hans Dijkers. Tegen Hans krijg ik in de derde ronde twee pionnen voor een paard plus initiatief. We hebben beiden veel tijd gebruikt, wanneer twee paarden van Hans aangevallen zijn. Maar hij weet te ontsnappen en wikkelt af naar een eindspel met koning plus pion tegen koning alleen. De pion is gepromoveerd met nog 10 seconden op de klok voor Hans. Als die tijd 2 minuten is, dan zeg ik 'gefeliciteerd'. Maar nu mag ie zijn vaardigheden bewijzen en gaat door de vlag. Met een uiterst nuttige remise als eindresultaat, want de slotronde wordt door Hans verloren waardoor op het laatst de tweede plaats bereikt wordt.

Het levert een mooi boek op in de categorie 'collector-items', omdat de flessen wijn en dozen chocolade als eerste in de wacht gesleept worden.

Verslag, foto's & uitslagen: http://www.messemaker-1847.nl/sot2009/

Foto's Ab Scheel:

   
   

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door te selecteren de sleutel.