PK HSB: de kop is eraf, met enig kunst- en vliegwerk…

Het PK van de HSB beleefde op vrijdag 16 september de 1e ronde. Door een kleine verbouwing in de speelzaal van SV Pomar, waar het PK wordt gehouden, gecombineerd met wat technische mankementen, moest er wat geïmproviseerd worden. Dat lukte uiteindelijk zodat rond 8 uur de klokken in werking konden worden gesteld.

Vrijdag 16 september: de start van het Persoonlijk Kampioenschap van de HSB. De voorgaande drie edities vonden elk jaar bij diverse verenigingen plaats op verschillende doordeweekse dagen met een afsluitende ronde op zaterdag. Dat deze formule niet ideaal is lieten de deelnemersaantallen in deze drie jaren zien: 21 in 2008, 28 in 2009 en 35 in 2010. Goed, er was sprake van een opgaande lijn, maar 35 deelnemers voor een Persoonlijk Kampioenschap is natuurlijk niet om uit je dak te gaan. Het PK voor Veteranen en Senioren trok de afgelopen jaren zelfs meer deelnemers dan het algemene PK met een voorlopig hoogtepunt van 52 deelnemers in de editie van 2011!

Kortom, dat kon en moest beter met het algemene PK, daar was bijna iedereen het wel over eens. Tijdens het afgelopen PK voor Veteranen, succesvol georganiseerd door en bij SV Pomar in Rijswijk, werd door diverse deelnemers én de organisatie dan ook de suggestie gedaan om ook het algemene PK hier op vrijdagavond te gaan spelen. De HSB werd op de hoogte gebracht en vond het de moeite van het proberen zeker waard. Sporthal De Schilp, de speellocatie van Pomar, werd benaderd of de zaal in september en oktober vrij was op vrijdagavond. Dat was het geval, zodat in feite vrij snel na afloop van het PK voor Veteranen de speeldata voor het algemene PK werden vastgelegd. Nu de deelnemers nog.

En die kwamen! Mede dankzij de juiste PR van André Wagner, gecombineerd met mond-op-mond-reclame dat het bij Pomar erg gezellig en goed schaken is, konden uiteindelijk ruim 60 deelnemers worden genoteerd. Dat hadden er eventueel nog meer kunnen zijn ware het niet dat de gemeente (eigenaar van de ruimte die Pomar huurt) in al haar wijsheid had besloten om een kleine twee weken vóór aanvang van het toernooi met de verbouwing te beginnen van de zaal waarin Pomar speelt. Een verbouwing waarvan Pomar niet beter wist dan dat deze op z'n vroegst volgend jaar januari zou beginnen. Dat pakte dus anders uit, en toen tot overmaat van ramp op de avond zelf bleek dat een deel van de zaal zonder licht zat, moest er toch wel even geïmproviseerd worden. Het viel uiteindelijk nog mee, de spelers zaten noodgedwongen wel iets dichter op elkaar dan gewenst, maar eenieder kon toch op redelijke wijze zijn of haar partij spelen. Als het licht volgende week weer op orde is, en ik mag toch hopen dat dat het geval is, kunnen we in de 2e ronde de tafels iets ruimer opstellen en is er ook wat meer ruimte om tussen de borden te lopen en bij anderen te kijken.

Voor een kort schaaktechnisch verslag verwijs ik u naar het verhaal dat Paul Koks eerder op deze site schreef. De uitslagen en indeling voor de 2e ronde op 23 september staan inmiddels in het aparte menu aan de linkerkant van de HSB-website. Daar vindt u ook een deelnemerslijst, het reglement en een overzicht van alle HSB-kampioenen sinds 1935.
De kop is eraf, laten we er een mooi PK van maken!
(Han Nicolaas)

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vliegtuig.