PK HSB: Zeven spelers op 2 uit 2

Terwijl politiek Den Haag evenals tijdens vorige edities vergeefs poogt de aandacht van het PK weg te trekken staat de tweede ronde van het kampioenschap op het programma. De eerste ronde viel er op 26 van de 28 borden een beslissing. Na twee ronden zijn er 7 deelnemers op schema en zijn er 10 schakers die alles uit de kast zullen halen om 0 uit 3 te vermijden.

De tafels zijn iets ruimer opgesteld, wat met zich meebrengt dat we met zijn allen snel wennen aan de relatieve krapte om het niet meer anders te willen.

Door de opstelling van de tafels vormde bord 14 tijdens de eerste ronde een soort podium. Een voorteken? Nadat Rene Weerts deze vrijdag een 'klaar-terwijl-u-wacht'-partij gespeeld heeft op bord 14 waren de spelers van bord 1 er als de kippen bij het bord in beslag te nemen en hun strijd daar voort te zetten. Was dit om het de verslaggever gemakkelijk te maken? Rob van Helvoort maakt het verschil op papier waar tegen Hans van der Wijk. Materieel staat het gelijk, maar een van de zwarte pionnen is net even een stap verder. Een remiseaanbod van Hans wordt dan ook niet gehonoreerd, waarna Rob zijn gelijk bewijst en het volle punt incasseert.

Naast Rob zijn er nog zes anderen die qua score op schema blijven. Op 4 borden dienden de overwinnaars van de eerste ronde te berusten in remise, terwijl Theo van Orsouw zich verslikte, nadat goed staan na de opening geen vervolg kende.

Frank van den Bos dwingt bij Frans Vreugenhil niet alleen de uitspraak 'ik stond verschrikkelijk slecht' af, maar zet zijn spel ook om in remise als eindresultaat. Douwe Pietersma herstelt zich van de remise uit de eerste ronde en trakteert Hans Hendriks – vakantieganger van de eerste ronde – op een verliespartij. Naast reserve-bord-1 hanteert Paul Koks op bord 15 de zwarte stukken tegen Raf van de Hogezand. In een koningsindier wordt het een boeiende partij, waarbij zwart een pion wint in het middenspel. Met de nodige geduld is dat genoeg voor een vol punt. Twan van der Togt en Monique Keuzenkamp zijn de twee volgende vakantiegangers uit de eerste ronde, waarbij Twan een pionnenmeerderheid krijgt op de damesvleugel. Na afruil van alle stukken is dat genoeg voor winst. Bob Ameling en Otto Berger verslikken zich en zien Kees den Otter en Sofya Blanter er met de punten vandoor gaan.

De clubderby tussen Han Nicolaas en Loek Beekman wordt een vechtremise en Thomas Luk maakt indruk met een remise tegen Otto Boot. Tijdens de vorige editie van het Persoonlijk Kampioenschap scoorde Thomas aan het bord geen punt.

Voor de derde ronde staan er twee krakers op het programma: Richard Oranje – uitkomend in de 2e klasse KNSB – zal zittend kampioen Melchior Vesters op bord 1 opwachten en plaatsingsnummer 1 Rob van Helvoort mag tegen de 5 genoteerde Sipke de Swart aantreden.

Ook voor de toeschouwer is het interessant om er een kijkje te nemen in de sfeervolle speelzaal en kantine.

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van huis.