11e Den Witte Haentoernooi: Frans Pieter van den Bos wint 2e prijs

Inmiddels is het traditie dat de schaakverenigingen van Dordrecht – de oudste stad van Holland– in de voorjaars- en herfstvakantie op woensdag een rapidschaaktoernooi organiseert in Lunchroom Den Witten Haen.

Verdeeld over 3 groepen doen er 40 deelnemers mee, waarmee 10 deelnemers zich de kans hebben ontnomen er ook bij te zijn. Een met grote schilderijen gedecoreerde Gijs van Aardennezaal is de arena van deze dag, waarmee het toernooi een primeur heeft. De inkt van de brief van Mark Rutte gericht aan mevrouw Van Aardenne vanwege de benoeming ligt er op de schoorsteen nog te drogen.

Ochtendsessie

Groep 1 bestaat uit 8 deelnemers, die elkaar allen zullen treffen. Namens de Haagse Schaakbond is Frans Pieter van de Bos present en opent er met een overwinning tegen de ratinghoogste van de groep. Krijgt vervolgens een betere stelling tegen uiteindelijke toernooiwinnaar Lennart de Boer, maar die weet zich uit de benauwde positie te manoeuvreren en zet daarmee de toon voor deze groep. Tegen de witte stukken van Johan Went weet Frans Pieter een paardeneindspel te verzilveren en gaat met 2 uit 3 lunchen.

Paul Koks start minder overtuigend in groep 2. Na het succesvol volbrengen van de Amsterdam Marathon afgelopen zondag is de scherpte ver te zoeken. Een toernooi als deze komt dan uitstekend van pas om die gebrekkige scherpte eruit te schaken.

Komt goed uit de opening tegen de zwarte stukken van Pieter Sandijk, krijgt een paard op e5 maar ruilt die vervolgens vrijwillig af op c6. Daar ga je een partij niet mee winnen… De tweede ronde wordt niet overtuigend, maar toch wel gewonnen. Ook tegen uiteindelijke groepswinnaar Kees van Meerkerk wordt aanvankelijk een prima stelling bereikt. Een planloze fase wordt door de witte formatie afgestraft met een combinatie die de kwaliteit en de partij kost.

Gezamenlijke lunch

In de Stoopzaal verzamelen 19 van de 40 deelnemers om een lunch van het huis te nuttigen. Er wordt mosterdsoep met zalm geserveerd, waarna kwalitatief hoogwaardig belegde broodjes en een oerhollands broodje kroket aan de deelnemers geboden wordt.

Zonder jas kan er nog even een 2-bruggetjes-ommetje gewandeld worden, waarna het niet koud is in de Van Aardennezaal waar de zon vol op schijnt.

Finale

In groep 1 speelt Frans Pieter van den Bos een bloedstollende partij tegen de zwarte formatie van Gerard Kastelijns. Met een loper voor wit en 2 pionnen voor zwart heeft Frans Pieter nog 2 seconden op de klok staan tegen 11 voor Gerard en gaat door de vlag. De stellingen van Hans Berrevoets, Henk Prins en Naomi Snikkers worden vervolgens vakkundig onklaar gemaakt. Waarmee de tweede prijs gescoord wordt.

In groep 2 duldde Paul alleen nog een tevreden Anne Meeldijk om er vervolgens ook drie op rij te winnen. Met 4 punten is er in dit veld een overscore gehaald en kan er tevreden teruggeblikt worden.


Aandacht in Dordrecht voor in Den Haag geboren Godfried Bomans

In Dordrecht wordt er een Bomansweekeinde georganiseerd dat op 11 december tot schaken zal leiden in het Dodrechts Museum. Informatie daarover kan ingewonnen worden bij Hans Berrevoets via j.berrevoets@chello.nl.


Foto's

Beide betrokken HSB'ers en een sfeerplaatje middels foto's van Tom van Bokhoven:

  
  
  

Plaats een reactie

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Boom.