Frans Hoynck van Papendrecht kampioen bij PK Veteranen

Frans Hoynck van Papendrecht is na een zwaarbevochten remise tegen HSB-voorzitter Ruurd Kunnen kampioen geworden van het PK voor veteranen en senioren in de categorie 50-plussers. Het halve punt was voor Ruurd juist voldoende om er in de categorie 60+ met de eerste prijs vandoor te gaan.

Op maandag 27 februari startte het PK Veteranen/Senioren 2012 in twee categorieën: 50-plussers en 60-plussers. Ook dit jaar was schaakvereniging Pomar organisator en gastheer voor dit HSB-evenement. De vertrouwde speelavond van de laatste jaren (vrijdagavond) moest min of meer noodgedwongen worden verlaten: de organisatie durfde het niet aan een PK te organiseren in een locatie waarin achter een muurtje een jeugdhonk is gevestigd waarin de jeugd naar hartelust zijn gang kan gaan. Naarstig ging de organisatie op zoek naar een andere locatie op de vrijdagavond (dat bleek lastig op zo'n korte termijn) danwel een andere avond in de speellocatie van Pomar. De woensdagavond zou ideaal geweest zijn (er is geen enkele club in de HSB die op woensdag speelt) maar deze avond bleek niet beschikbaar. Uiteindelijk is gekozen voor de maandagavond waarbij de organisatie zich ervan bewust was dat er diverse clubs op deze avond hun speelavond hebben. Er was dan ook rekening gehouden met een lagere opkomst dan vorig jaar toen 52 veteranen en senioren deelnamen aan dit PK. Die verwachting kwam uit: de teller bleef dit jaar staan op 38 deelnemers, 14 minder dus dan vorig jaar. Voor het algemene PK in het najaar (dat vorig jaar succesvol bij Pomar werd ondergebracht) zullen we zeer waarschijnlijk toch iets anders moeten bedenken. Wordt vervolgd!

Ton Bodaan, de kampioen van vorig jaar bij de 50-plussers (en algeheel kampioen), kon zijn titel helaas niet verdedigen maar de kampioen bij de 60-plussers, Gerbrand Beekman, was er ook dit jaar weer bij. De favoriet bij de 50+, zeker op papier, was Frans Hoynck en hij heeft deze favorietenrol meer dan waargemaakt. Van meet af aan bezette hij de koppositie om die nimmer meer af te staan. De vraag was alleen of hij met een perfecte score het toernooi zou volbrengen, een vraag die tot aan de 8e ronde gerechtvaardigd bleek. Op dat moment had Frans 7 uit 7 en stond 2 punten los van de concurrentie. In de 8e ronde moest hij echter zijn eerste halfje afstaan aan Foppe-Jan Montsma die een uitstekend toernooi speelde. Het halve punt was overigens wel voldoende voor Frans om de titel te pakken. Hans van der Wijk pakte in de categorie 50+ de tweede plaats na een enigszins dramatische laatste ronde tegen Maurits Bons: een ogenschijnlijk potremise-achtig toreneindspel werd door Maurits in vliegende tijdnood om zeep gebracht waarmee hij tevens zijn eigen titelkansen in de categorie 60+ de das om deed.
Kees Vink pakte met een remise in de laatste ronde tegen André Wagner de derde plaats, een prima resultaat gezien zijn rating en de tegenstanders die hij gedurende het toernooi tegenkwam.

Bij de 60-plussers ging de titel naar Ruurd Kunnen die in de laatste ronde tegen Frans Hoynck een prima partij speelde, een kwaliteit en een pion voor kwam maar gezien de stand op de klok eieren voor zijn geld koos en remise aanbood. Frans, al zeker van de titel bij de 50-plussers, accepteerde het aanbod direct. Otto Berger kwam bij de 60-plussers na een prachtige overwinning op Edwin van der Leij weliswaar op evenveel punten als Ruurd (6 uit 9) maar Ruurd had meer weerstandspunten zodat Otto tweede werd. Ondanks zijn dramatische nederlaag kon Maurits Bons met de beker voor de derde plaats naar huis gaan. Naast bovengenoemde spelers waren er in deze categorie nog zes deelnemers die met een geldprijs(je) naar huis gingen.

De eindstand in beide categorieën kon na afloop, dankzij het onvolprezen Swissmaster en de laptop van André Wagner, snel worden opgemaakt waarna HSB-voorzitter Ruurd Kunnen het woord nam. Na een kort dankwoord voor de organisatie reikte hij per categorie drie bekers en diverse geldprijzen uit. In totaal vielen maar liefst 15 deelnemers in de prijzen!

Het was al met al weer een mooi en gezellig toernooi, weliswaar met minder deelnemers dan vorig jaar maar daarom niet minder geslaagd denk ik. Ik dank iedereen voor zijn of haar deelname en voor de gezellige sfeer tijdens het toernooi en hoop dat er ook volgend jaar weer een dergelijk toernooi gehouden kan worden. In welke vorm (speelavond en locatie) is nog onzeker. De maandagavond is niet ideaal, wellicht gaan we op zoek naar een andere locatie voor de vrijdagavond, de ideale avond voor een dergelijk toernooi. Ik zie u hopelijk volgend jaar weer terug!
Rondeverslagen kunt u lezen op de Pomarsite.

Prijswinnaars 50-plussers (senioren)
1. Frans Hoynck van Papendrecht – KAMPIOEN 50+ (tevens algeheel kampioen)
2. Hans v/d Wijk
3. Kees Vink
Geldprijzen waren er, naast de bovengenoemde spelers, voor Frans Pieter v/d Bos, André Wagner en Theo van Orsouw.

Prijswinnaars 60-plussers (veteranen)
1. Ruurd Kunnen – KAMPIOEN 60+
2. Otto Berger
3. Maurits Bons
Voorts waren er in deze categorie geldprijzen voor Foppe-Jan Montsma, Adri Voermans, Kor Bronts, Frans Engering, Ton Vissers en Peter de Man.
(Han Nicolaas)

 

Toernooiwinnaar Frans Hoynck van Papendrecht

 Frans Hoynck werd kampioen met de fraaie score van 8 uit 9

 

 

 

Ruurd Kunnen werd kampioen in de categorie 60+

Ruurd Kunnen pakte de eerste prijs bij de 60-plussers

 

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vliegtuig.