Vlotte voorjaarsvergadering Bondsraad

Zaterdag vergaderde de Bondsraad van de KNSB in Utrecht. Het werd een vlotte, probleemloze vergadering.
Het Jaarverslag en het Financieel Verslag van 2011 zijn goedgekeurd. De dossiers Zwarte leden en Subsidie NOC*NSF zijn na ampele discussie doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Stagnatie ledengroei
Geconstateerd werd dat de ontwikkeling van het ledenaantal niet steeds niet naar wens verloopt. De doelstellingen van SpeelZ en Internetschaak zijn niet gehaald en dat dreigt ook in 2012 te gebeuren. De HSB heeft daarom gevraagd om meer tijd en energie te steken in het ondersteunen van de verenigingen. Afgesproken is dat het Ledenwerfteam nadrukkelijker dan tot nu toe aan de verenigingen zal duidelijk maken wat het voor hen kan betekenen.

Aanmelden leden
Een heikel punt is altijd het verschijnsel van de zwarte leden. Sommige verenigingen en regionale bonden geven niet al hun leden op bij de KNSB, die daardoor inkomsten mist en waardoor de contributie van de wel aangemelde leden extra hoog wordt. Dat alle vereningsleden bij de KNSB moeten worden aangemeld is geen punt van discussie. Een belangrijke vraag is wat de oorzaken en achtergronden van het niet-aanmelden van leden zijn, en of het dienstenpakket van de KNSB wel op de situatie is toegesneden. Een discussiepunt is of regelmatige deelnemers aan Grand Prix toernooien en Schaken overdag voor ouderen moeten worden beschouwd als KNSB-lid. De HSB stelt zich op het standpunt dat deze schakers niet tot de zwarte leden behoren. Het KNSB-bestuur komt in de decembervergadering met nadere voorstellen.

Bezuinigingsscenario’s
Het belangrijkste agendapunt was de vermindering van de jaarlijkse subsidies van NOC*NSF. Ten gevolge van een koerswijziging in het beleid (Sportagenda 2013-2016) worden subsidiestromen verlegd ten gunste van de sportbonden met Olympische medaillekansen. Het overleg hierover verloopt erg traag en op zijn vroegst in november of december komt nadere informatie over de hoogte van het bezuinigingsbedrag beschikbaar. De Bondsraad heeft gesteld dat het tijdig in het proces betrokken wil worden, zodat het bij de begrotingsbehandeling in december niet voor voldongen feiten komt te staan.
Er zullen financiële ingrepen van wellicht 15-20% van de hele begroting nodig zijn. Er dreigen donkere wolken. De HSB heeft naar voren gebracht dat maatregelen moeten worden genomen om de KNSB niet alleen te behouden voor de schakers van nu, maar ook voor de jongere generaties. Een evenwichtig scenario waarin naast bezuinigingen op het Bondsbureau en enkele beleidsterreinen ook een extra contributieverhoging voorkomt, is daarom acceptabel. Belangrijk is dat het jeugdbeleid en de talentenbegeleiding niet in gevaar komen.

Overige
Met algemene stemmen is de heer Dharma Tjiam benoemd tot Algemeen Bestuurslid. Hij zal daarin de portefeuilles Jeugdzaken en Talentontwikkeling beheren.
De heer Jan Stomphorst is herbenoemd en de heer Schinkelshoek heeft zijn functie wegens drukke werkzaamheden elders neergelegd.
Alle verenigingen die uitkomen in de KNSB-competitie krijgen in augustus een enquête toegezonden.
De vergadering heeft tenslotte het voorstel om aan SpeelZ-leden een KNSB-rating toe te kennen goedgekeurd.

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vrachtwagen.