PK HSB – 6e ronde: Dirkse onderuit, maar blijft koploper in B-groep

Met nog één ronde te gaan in het persoonlijk kampioenschap van de Haagse Schaakbond is er nog niets beslist en is het aantal kanshebbers in de B-groep uitgebreid.

André Wagner schrijft: „De laatste ronde van het PK werpt zijn schaduw al vooruit in beide groepen. Wie heeft straks de sterkste zenuwen en weet de achtervolgers van zich af te houden? De eerste krasjes zijn op de schijnbaar onaantastbare spelers verschenen.

In groep A startten Gert Legemaat en Alexandr Mityaev nek aan nek met voor beiden vergelijkbare tegenstanders. Het leek er ook lange tijd op dat Marco van Straaten met wit de zwarte positie in bedwang zou houden, maar in een dame-eindspel had Gert een pion meer en toen hij er in slaagde om dameruil af te dwingen, konden de stukken terug in de beginstand.

Op het bord ernaast bouwde Alexandr een mooie stelling op, maar ergens raakte hij het spoor bijster met een slechte zet. Oudgediende en viervoudig kampioen Henk Happel liet zich die kans niet afnemen en wikkelde af naar een gelijke stand. Op dat moment hadden de witspelers op de andere vijf borden al gewonnen. Er zijn daarmee nog vier kanshebbers voor het kampioenschap over, die in theorie nog allemaal gelijk kunnen eindigen.

In de B-groep moest de ontketende Simon Dirkse minstens remise spelen tegen Jaco Arkesteijn om de overwinning in de groep dichterbij te halen. Nadat alle partijen waren beëindigd, bleek dat een remise hem in veilig vaarwater had gebracht. Het mocht niet zo zijn; Jaco kweet zich nauwkeurig van zijn taak en nestelde zich op de gedeeld tweede plaats, naast Simon Broos die een bye had opgenomen.

De Simons hebben nog niet tegen elkaar gespeeld en de verwachting is dat ze in de finale tegen elkaar zullen moeten spelen. Als dat het geval is, heeft Simon Dirkse wit, omdat Simon Broos tweemaal achtereen met wit heeft gespeeld en daarom zwart MOET krijgen. Jaco kan de lachende derde worden, afhankelijk van zijn tegenstander en zijn prestatie.

De eindstand in beide groepen wordt bij gelijk eindigen bepaald door weerstandspunten, Sonneborn-Bergerpunten en indien nodig onderling resultaat. Geldprijzen worden gedeeld, titels en de wisselbeker niet.

Op de avond van zondag 4 november zal de laatste indeling worden gepubliceerd. Mogelijk zijn dan twee gevechten in de achterhoede van de A-groep al gespeeld, omdat twee spelers helaas verhinderd zijn.

Op 9 november volgt de grote ontknoping in De Mantel, met de prijsuitreiking. Toeschouwers zijn van harte welkom bij dit spektakel (wel graag stilletjes, want de zaal is nogal gehorig).”

Toernooi-informatie

Algemeen | Reglement | Kampioenen

Uitslagen, stand en indeling

A B
uitslagen 6e ronde 6 6
stand S S
uitslagen 5e ronde 5 5
4e ronde 4 4
3e ronde 3 3
2e ronde 2 2
1e ronde 1 1
Scoretabel

A ½ 1 2 3 4 5 6 7
Gert Legemaat Nederland
Vincent Oudewaal Nederland
Ted Barendse Nederland
Gerard Milort Nederland
FM Henk Happel Nederland
Alexandr Mityaev Nederland
Arno Wiersma Nederland
Manuel Nepveu Nederland
Marco van Straaten Nederland
Johan 't Hart Nederland
Karl Baak Nederland
Joost Scholten Nederland
Tjerk Albregtse Nederland
Maurits Bons Nederland
Foppe-Jan Montsma Nederland
Theo van Orsouw Nederland
Kees Vink Nederland
Leno den Broeder Nederland
B ½ 1 2 3 4 5 6 7
Jaco Arkesteijn Nederland
Simon Broos Nederland
André van der Weijde Nederland
Bob Ameling Nederland
Niels Engelen Nederland
Gerrit Horst Nederland
Jinan Shin Nederland
Hans Smallenbroek Nederland
Edgar Huisman Nederland
Frans van Kampen Nederland
Theo van der Pol Nederland
Edwin van der Leij Nederland
Sjaak van As Nederland
René Poots Nederland
Bert Gerritsma Nederland
Simon Dirkse Nederland
Kees Franx Nederland
René Weerts Nederland
Jan van der Meer Nederland
Theo van Vorselen Nederland
Otto Boot Nederland
Auke de Vries Nederland
Jan Zonneveld Nederland
Ruud van Dijk Nederland
Erik Wagter Nederland
Bert van der Willik Nederland
Hayun Shin Nederland
Maarten van der Vegt Nederland
½ 1 2 3 4 5 6 7

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van ster.