8e Best of the West – 1e en 2e ronde: twee deelnemers vanuit de Haagse regio

Op een steenworp afstand van het gebouw waar ruim 35 jaar geleden op 2 juli 1984 mijn werkcarriere begon wordt in het Bilderdijkpark alweer de tweede ronde van de achtste editie van het Best of the West-toernooi georganiseerd. Waarvoor schaakvereniging Amsterdam-West de organiserende vereniging is.

Alexandr Mityaev en Paul Koks eindigden in de zevende editie van dit toernooi op de tweede plaats in hun groep. Beide schakers zijn ook deze editie van de partij.

In totaal zijn er 127 deelnemers aan deze editie van de Best of the West-toernooi. Er is ruimte voor 45 borden in de grote speelzaal, waarbij de overige borden een ruime zolderruimte ter beschikking hebben om de partijen te spelen. In de tweede ronde werden er acht partijen op deze zolderruimte gespeeld.

uitzicht
zicht vanuit achtertuin Bilderdijkpark

De eerste ronde is op zaterdag 14 september georganiseerd. De dag van mijn eerste bezoek aan de Arena, vanwege de eredivisiewedstrijd Ajax – Heerenveen. Een wedstrijd dat op het laatst vervroegd is, waardoor het riskant was dit te combineren met schaken.

Alexandr is wel meteen in de eerste ronde van de partij en geeft commentaar over zijn partij tegen een tegenstander waar hij in de vorige editie ook tegen speelde.

De tweede ronde op 16 november valt evenals vorig jaar samen met het Haags Weekendtoernooi, waarbij Alexandr dit jaar de voorkeur geeft aan het Haags Weekendtoernooi. Paul Koks is de tweede ronde wel van de partij en zal commentaar geven over zijn eigen partij in de tweede ronde. Evenals Alexandr een partij tegen een tegenstander waar in de vorige editie van gewonnen is. In een zinderende partij van het kaliber waarvoor je toernooi-schaak speelt.

clubgebouw
speelzaal

De derde ronde wordt op zaterdag 4 januari 2020 gespeeld.

Uitslagen 1e ronde
Zaterdag 14 september 2019

Groep A

bord wit   zwart uitslag
1 Alexandr Mityaev Rob Kotmans 1 – 0

Alexandr Mityaev schrijft: „I still can`t find time to analyze a bit in depth my game. All in all, there was nothing special in it, no crazy tactics or something. Just steady technical game with slowly growing advantage. This is the second time a managed to play this opponent in the Best of the West tournament and I guess the outcome of the first game influenced my opponent: he was a bit too modest and passive.”

Groep B

bord wit   zwart uitslag
  Paul Koks   was vrij  
Uitslagen 2e ronde
Zaterdag 16 november 2019

Groep A

bord wit   zwart uitslag
  Alexandr Mityaev   was vrij  
Groep B

bord wit   zwart uitslag
20 Paul Koks Bert Dreef ½ – ½

Paul Koks schrijft: „Na een rustige opening ontstaat er een middenspel waarin penningen hier en daar een rol spelen. Uiteindelijk levert dit voor mijn witte formatie een zwarte-velden-loper op dat de diagonaal a1-h8 onder controle heeft en twee pionnen winst.

Het lukt me niet om het plan 'stukken ruilen' effektief uit te voeren en heb het idee dat een mat-aanval kan werken. Het vervolg kost mijn 90-jarige tegenstander veel tijd, maar mijn witte formatie vooral tempo. Waar ik mijn loper nog nodig had voor herstel van mijn aanpak wordt ie afgeruild, waardoor Bert Dreef zich terug kan knokken in de partij.

Met nog minder dan tien minuten op de klok voor de zwarte formatie levert dit Bert de toren op. Twee van mijn pionnen zijn nog een zorgenpost voor hem, waardoor Bert de stelling niet een-twee-drie kan uitspelen. Zijn tijdnood is ook mijn verdienste, maar wil hem niet door de tijd jagen en stel bij het ingaan van de laatste minuten remise voor.”

uitzicht
aan de bar in Bilderdijkpark
Uitslagen en stand

  A B
uitslagen 1e ronde 1 1
2e ronde 2 2
stand S S

Alexandr Mityaev
sg Discendo Discimus

ronde wit   zwart uitslag
1 Alexandr Mityaev Rob Kotmans 1 – 0
2     afwezig  
3      
4      
5      
6      
7      
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 1 1 0 0 100 2
2 1 0 0 75 6
             
             
             
             
             

Paul Koks
Haagse SV
De Oude Toren

ronde wit   zwart uitslag
1     afwezig  
2 Paul Koks Bert Dreef ½ – ½
3      
4      
5      
6      
7      
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 0 0 50 35
2 1 0 1 0 50 33
             
             
             
             
             

Plaats een reactie

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van boom.