Versterk je vereniging met open activiteiten

Laatst was ik te gast bij DSC in Delft, met zo’ n 160 leden de grootste schaakclub in de HSB. Dat leidde tot een leerzaam gesprek. Het bevatte nogal wat tips om verenigingen aantrekkelijker te maken voor nieuwe leden.
Veel verenigingen hebben al een afdeling jeugdschaak. Dat is goed, want daardoor kunnen jongelui doorstromen naar de senioren. Wacht daar niet te lang mee. Je beschadigt echt geen “tere jeugdzieltjes” als je de jongelui de kans biedt. Ze willen winnen van de “oudjes” (ben je al gauw in hun ogen). En verdorie!, het lukt ze veel vaker dan de meeste jeugdleiders denken. Ik was jeugdtrainer en chauffeur voor een jeugdteam dat in de seniorencompetitie van de RSB ging spelen, 4e klasse. We werden direct kampioen. Het volgende seizoen weer. In de 2e klasse misten we de promotie op 0,5 bordpunt. Daarna viel het team uit elkaar. Universiteit, HBO‘s.
Bij DSC weten ze heel goed, dat het moeilijk is leden te werven, vooral senioren. Toch lukt het ze. Dat hangt af van een serie samenhangende factoren:
• Speel het hele jaar door;
• Zorg dat je locatie goed bereikbaar is, liefst centraal;
• Houd heel vaak op je gewone clubavond een open, voor iedereen toegankelijk toernooi of iets dergelijks (minstens 1x per maand);
• Elke keer weer zorgen dat die activiteit in de plaatselijke krant en/of radio wordt aangekondigd, contacten daar leggen (vraag zo nodig hulp bij Ankie Erwich, PR functionaris HSB – zie OLA);
• Regelmatige publiciteit voor de club is altijd belangrijk, help de krant aan nieuws;
• Bij jubilea e.d. nodig alle schooljuffen en meesters uit, en natuurlijk notabelen en de pers;
• Vraag enkele mensen in je club nieuwkomers te begeleiden, geef ze iets te drinken, praat en speel met ze;
• Wees creatief met variatie in de activiteiten, laat je zien aan “het publiek”;
• Kijk eens of moeders of vaders kunnen helpen bij de jeugdtraining, probeer hun schaakkwaliteiten te verbeteren.
Al deze dingen werken niet van de ene op de andere dag. Je moet ermee doorgaan, continu. Richt je interne competitie daarop in. Groei van de club maakt de vereniging doorgaans gezelliger. Over hoe meer mensen de zaalhuur kan worden verdeeld, hoe lager kan de contributie zijn.
Binnen een paar maanden komt de KNSB met een rapport Vitale Verenigingen. Daarin staan deze en andere aanbevelingen meer gedetailleerd.
Succes!

Plaats een reactie

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Auto.