9e Best of the West – 1e ronde: 2 uit 3 in de openingsronde

Zaterdag 25 september is de negende editie van het Best of the West-toernooi begonnen, georganiseerd door schaakvereniging Amsterdam West. Een toernooi dat vrij vlot aan het maximum van 120 ingeschreven deelnemers zat, zodra het op de kalender is komen te staan.

Vanuit de Leidsche en Haagse regio waren de drie aanmeldingen ruim op tijd binnen, zodat er vanuit die hoek op dat vlak geen zorgen waren. Een week vooraf aan de eerste ronde in het Bilderdijkpark zijn betrokkenen nog wel even de oren gewassen tijdens een KNSB-competitiestrijd in datzelfde clubgebouw. Maar dat is goed voor de scherpte op deze eerste rondedag.

Na aanmelding is het aangenaam bijpraten hier en daar met oud-bekenden. Die je regelmatig tegen komt tijdens toernooien in en rond Amsterdam.

hdgrgracht
Hugo de Grootgracht, achterlangs clubgebouw

Na een uitgebreidde introductie en instructies rond (de deelname aan) het toernooi mogen de klokken aangezet worden.

clubgebouw
speelzaal
Uitslagen 1e ronde
Zaterdag 25 september 2021

Groep A

bord wit zwart uitslag
13 Rob Kotmans Arjo Andringa ½ – ½

Arjo Andringa schrijft: Na een wat onnauwkeurige opening van mijn kant kwam ik toch nog prima te staan: door de drie penningen in de stelling verliest wit na 16… Pf5 een pion en hou ik het initiatief in handen

diagram
stelling na 16…Pf5

Vervolgens was ik niet te beroerd om het materiaal direct maar weer terug te blunderen met 20… f5 waarna 21. b3 (diagram) mijn loper wint. Dit resulteerde in een interessant eindspel met K+2T+L en 4 pionnen vs. K+2T en 6 pionnen. Ik had hier nog wel tegenspel, omdat ik vier verbonden vrijpionnen op de damevleugel had, maar mijn vermoeden is dat wit dit met perfect spel had moeten winnen.

diagram
stelling na 21.b3

Uiteindelijk rukten mijn pionnen ver genoeg op om zwart te dwingen de loper terug te geven: na 39… d5 (diagram) is de loper gepend omdat ik dreig te promoveren. Wit gaf de loper terug, waarna we een toreneindspel met allebei vier pionnen bereikten. Dit ziet er wat actiever uit voor mij met dank aan de vrijpionnen, maar het lukte me niet om dit in iets concreets om te zetten: remise.

diagram
stelling na 39…d5

Groep B

bord wit zwart uitslag
12 Rob Lange Luuk Hoogeveen ½ – ½
16 Willy Au Paul Koks 0 – 1

Paul Koks schrijft: De partij tegen Willy Au is een gelijkopgaande partij geweest, die na een fout naar mijn zwarte formatie getrokken kon worden.

Na dertien zetten voor beide formaties staat de volgende stelling op het bord.

diagram
stelling na 13…Tb6

Wanneer wit 14.Da4 speelt blijft de stelling in evenwicht, maar wit speelt 14.Lxc6?.

Na 14…Dxc6 15.Da5 Tfb8 16.0-0 f6 is de dame ingesloten. Willy Au beseft dat en steekt meer dan een half uur in hoe hij het gaat aanpakken. De witte formatie snoept nog de pion op a7, voordat de zwarte toren en de witte dame na betreden van veld a8 in de doos verdwijnen.

Het is duidelijk dat wit een plan heeft en dat de kansen liggen in het pionnenoverwicht op de damevleugel. Zorgvuldig spel is vereist, waarmee het een boeiende partij blijft. Ik slaag erin mijn koning de reis door het labyrint van de koningsvleugel naar de damevleugel te laten maken. Maar dan moet er toch materiaal ingeleverd worden.

diagram
stelling na 24.Pb3

Wit heeft uitzicht op een mooi schaakje met 25.Pc5+. Met 24…Tc6 kan dit gepareerd worden. Waarmee er materieel evenwicht ontstaat, maar wit heeft een nagenoeg passieve loper.

Na 29.Kc6 staat de koning veilig en de witte loper voorlopig vast, zodat de zwarte dame zich in de strijd kan mengen.

diagram
stelling na 31.h3

Met 31.h3 is er niet de maximale tegenwerking. Na 31…Lxh3 32.f4 Dg4 33.fxe5 Dxe2+ 34.gxh3 fxe5 is het voordeel voor zwart verder uitgebreid

De beheerder van de witte formatie laat het me bewijzen. Er zit wellicht nog een pat in, maar na 51 zetten voor beide formaties staat er ondekbaar mat-in-één op het programma.

uitzicht
aan de bar in Bilderdijkpark
Informatie vanuit Amsterdam
Persoonlijke verslagen

 

De tweede ronde wordt op zaterdag 13 november 2021 gespeeld.

Uitslagen en stand

A B
uitslagen 1e ronde 1 1
stand S S

Arjo Adringa
Leidsch Schaakgenootschap

ronde wit zwart uitslag
1 Rob Kotmans Arjo Andringa ½ – ½
2
3
4
5
6
7
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 1 0 50 15

Luuk Hoogevee
Leidsch Schaakgenootschap

ronde wit zwart uitslag
1 Rob Lange Luuk Hoogeveen ½ – ½
2
3
4
5
6
7
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 1 0 50 32

Paul Koks
Leidsch Schaakgenootschap
Haagse SV

ronde wit zwart uitslag
1 Willy Au Paul Koks 0 – 1
2
3
4
5
6
7
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 1 1 0 0 100 15
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vlag.