Geslaagde opening Haagse schaaktafels met simultaan

Het heeft even geduurd -want corona gooide roet in het eten- maar zaterdag 25 september, was het dan zover: de drie schaaktafels op het Rabbijn Maarssenplein in het centrum van Den Haag werden officieel geopend. Rond tien uur in de ochtend knipten de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, Bianca de Jong-Muhren en de initiatiefnemer van de schaaktafels, Jesús Medina Molina, samen het lint door, waarmee de officiële ingebruikname van de schaaktafels een feit was.

Zij deden dat onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van drie ambassades, van de Mine Mark Foundation, van Schaakhuis En Passant, twee grootmeesters en natuurlijk veel schakers en andere belangstellenden. Want om de opening van de schaaktafels extra luister bij te zetten, was er een kloksimultaan georganiseerd. Daarbij waren de gemeente Den Haag, Urban Chess, de Mine Mark Foundation en, last but not least, Schaakhuis En Passant betrokken. Het Schaakhuis zorgde dat er voor 20 schakers tafels met borden, stukken en klokken waren en voor inschrijving en indeling.

De grootmeesters Twan Burg en Nargiz Burg-Umudova speelden elk tegen 20 schakers in twee sessies. Ook dit spektakel trok heel veel toeschouwers. De bijdrage per deelnemer kwam ten goede aan de Mine Mark Foundation en het Schaakhuis t.b.v. verbouwing van hun locatie.

De Mine Mark Foundation zet zich in voor de bescherming van onder meer kinderen in voormalige oorlogsgebieden waar veel explosief materiaal zoals landmijnen is achtergebleven en nog veel schade kan aanrichten (https://www.minemark.org/). De Foundation is actief in vele landen waaronder Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina en Oekraïne. Vandaar dat de ambassadeur van Azerbeidzjan, de heer Fikrat Akhundov, de ambassadeur van Bosnië en Herzegovina, de heer Almir Sahovic en de zaakgelastigde van de ambassade van Oekraïne, mevrouw Nataliia Kolomiiets aanwezig waren en ook deelnamen aan de simultaan (zie de foto’s).

Twan en Nargiz gaven niet alleen de simultaan maar hadden ook vier schaakboeken als prijs meegenomen voor de beste/meest verrassende/boeiende partij. Ze vertelden voor het begin van de simultaan dat ze nog speciaal sportschoenen hadden gekocht, want bij een kloksimultaan komt het naast schaken ook op snelheid aan. En dat was even later ook te merken, ze renden langs de borden en na ruim een uur was de laatste partij van de eerste sessie afgelopen. Na een korte rustpauze voor de simultaangevers begon sessie 2. Aan het begin van de middag kon de balans worden opgemaakt: Twan en Nargiz wonnen de meeste partijen en hun score was meer dan 90%. Het belangrijkste resultaat was natuurlijk dat alle deelnemers, jong en oud, weer als vanouds een ‘echte’ schaakpartij konden spelen en dat op die manier ook een goed doel werd gesteund.

En wie zin heeft om zomaar een partijtje te schaken (dammen kan ook) en in het Haagse centrum is, die kan aanschuiven aan een van de drie schaaktafels. Denk er wel aan om zelf de stukken mee te nemen. Het plein is vlakbij de Grote Markstraat, achter de Hema. En elke zaterdag is er een speciale schaakactiviteit op een plein in Den Haag van 13:00 tot 18:00 uur, soms ook op het Rabbijn Maarssenplein. Zie de Facebookpagina van Schaakhuis voor de locatie.


Onder toeziend oog van veel toeschouwers doen Jesus Medina Molina en Bianca de Jong-Muhren de openingszet aan één van de schaaktafels.

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van kopje.