PK HSB – 3e ronde: Mostert (A) en Wu (B) alleen aan kop

Op de vrijdagavond van de eerste dag van oktober is de derde ronde van de Persoonlijke Kampioenschappen van de Haagse Schaakbond gespeeld. Een avond waarbij vooral de toeschouwer de grote winnaar is. Met stuk voor stuk boeiende partijen die in het clubgebouw van 70-jarige Wijkvereniging Zuiderpark gespeeld worden. Partijen met soms verrassende resultaten.

André Wagner sprak aan het einde van de avond van een van de meest spectaculaire PK’s. In zowel groep A als B is op zes borden strijd geleverd.

In groep A staan de partijen Joost Mostert – Alexandr Mityaev en Theo van Orsouw – Gert Legemaat op het programma. Partijen die een rol spelen om de koppositie na de derde ronde.

In de partij tussen Theo van Orsouw en Gert Legemaat komt het franse thema op het bord en lijkt de zwarte formatie te wankelen wanneer de witte dame en loper ‘op de koffie zijn’ in het zwarte kamp.

OrsLeg1
Stelling na 26.Lxh8

Tijdens het vervolg van de strijd ontwikkelt zich een stelling, waarbij Theo gedwongen wordt zijn pionnenstructuur te verzwakken.

OrsLeg2
Stelling na 46.f4

Er komt een pionneneindspel met ieder drie pionnen, waarbij zwarts d-pion als eerste de overkant gaat halen. Gert Legemaat komt hiermee op 2½ punt en passeert Theo van Orsouw in het klassement.

Ondertussen is de strijd tussen Joost Mostert en Alexandr Mityaev nog volop gaande, waarbij de strijd via de b-lijn een thema is.

MosMit1
Stelling na 27.Tb3

De stelling vereenvoudigt zich naar eentje waarbij de witte formatie weinig bewegingsvrijheid heeft.

MosMit2

Nadat de dames van het bord zijn volgt er een situatie, waarbij Alexandr er geen geheim van maakt dat hij het niet eens is met een uitgevoerde pionzet. In het schaken is het bij zo’n reactie meestal zo dat er weinig meer te redden valt. Joost Mostert profiteert vakkundig en speelt naar een gewonnen eindspel om alleen aan de leiding te gaan in het Kampioenschap.

De witte formatie van titelverdediger Ted Barendse wordt geconfronteerd met de aanpak van Thomas Alvares en lijkt de partij naar zich toe te trekken.

BarAlv1

Maar Thomas verdedigt solide en de stelling ontwikkelt zich naar een Toren plus 5 pionnen voor de witte formatie tegenover Loper en Paard plus 3 pionnen voor zwart. Ted Barendse komt er niet door en Thomas houdt knap remise.

Tobias Li-Behn verslaat Jouke van Gosliga en in de strijd tussen Joost Scholten en Jaco Arkesteijn ontwikkelt zich een strijd, waarbij beide formaties een gepasseerde vrijpion op de zesde rij hebben. Met vier pionnen voor de zwarte formatie van Jaco tegenover drie witte pionnen. Een witte pion promoveert als eerste, maar de dame blijft niet behouden. Voor beide formaties is er verder niet door te breken, waarmee remise bereikt wordt.

Lothar van der Sluijs jaagt Maurits Bons in een boeiende strijd door de tijd heen, waarmee het qua stelling ook in orde was voor de beheerder van de zwarte formatie.

In groep B is de strijd tussen Sai Wing Wu en Piet Sikkes de topaffiche. Piet Sikkes verovert drie pionnen ten koste van een loper om een pionnenoverwicht op de koningsvleugel te creëren. Het lukt echter niet om daar van te profiteren. De samenwerking van de witte stukken op de koningsvleugel is optimaal, waarmee Sai Wing Wu op drie uit drie komt.

Eric Alvares investeert zoals gebruikelijk veel tijd in zijn aanpak en plukt daar op deze avond tegen Edwin van der Leij de vruchten van. Eric volgt de koploper op een half puntje.

René Weerts en Auke de Vries kunnen na zo’n vijf kwartier schaken aan het analyseren slaan. De overige drie borden in deze groep zijn de langst durende partijen. René Poots verslaat in een pionneneindspel met zwart paard tegenover witte loper de formatie van Simon Dirkse, die in de eindfase niet ruim in zijn tijd zat.

Sjaak van As sprak uit: “soms zijn er momenten dat ik een briljante zet speel”. En voerde een zet uit, waarmee hij een gepasseerde, niet af te stoppen pion op de h-lijn creërde. Maar de zwarte formatie van Bert van der Willik had al twee verbonden, gepasseerde vrijpionnen op d3 en e3. De pion van Sjaak promoveert als eerste, maar zijn koning gaat vervolgens fraai mat.

Ruud van Dijk confronteert de zwarte formatie van Hans Coenders met zijn degelijke spel, waarbij zijn twee torens stand houden tegen de dame.

CoeDij1

De vierde ronde wordt gespeeld op vrijdag 8 oktober. Een ronde waarvan de indeling op woensdag 6 oktober op het einde van de dag bekend gemaakt wordt.

Toernooi-informatie

Algemeen | Reglement | Kampioenen

 

Uitslagen, stand en indeling

A B
uitslagen 3e ronde 3 3
stand S S
indeling 4e ronde 4 4
1e ronde 1 1
2e ronde 2 2

 

Scoretabel
td style=”width:4px”>

A ½ 1 2 3 4 5 6 7
Gert Legemaat Nederland
Alexandr Mityaev Nederland
Ted Barendse Nederland
Ton Bodaan Nederland
Joost Mostert Nederland
Theo van Orsouw Nederland
Jouke van Gosliga Nederland
Jaco Arkesteijn Nederland
Maurits Bons Nederland
Lothar van der Sluijs Nederland
Joost Scholten Nederland
Tobias Li-Behn Nederland
Ed Eveleens Nederland
Thomas Alvares Nederland
B ½ 1 2 3 4 5 6 7
Sai Wing Wu Nederland
Piet Sikkes Nederland
Simon Broos Nederland
René Weerts Nederland
René Poots Nederland
Eric Alvares Nederland
Niels Engelen Nederland
Edgar Huisman Nederland
Edwin van der Leij Nederland
Luka Wink Nederland
Sjaak van As Nederland
Hans Coenders Nederland
Simon Dirkse Nederland
Auke de Vries Nederland
Ruud van Dijk Nederland
Steven Wink Nederland
Bert van der Willik Nederland
½ 1 2 3 4 5 6 7

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Auto.