PK HSB – 4e ronde: Legemaat (A) neemt koppositie over, Wu (B) op 4 uit 4

Op de vooravond van de tweede speeldag van de landelijke KNSB-competitie wordt de vierde ronde van de Persoonlijke Kampioenschappen gespeeld. In de twee groepen wordt weer gestreden op 6 borden en de schakers die op zaterdag in het land aan de bak mogen zijn present in de sfeervolle zaal van Wijkvereniging Zuiderpark.

zaaleind

De bokaal waar titelhouder Ted Barendse voor strijd om die te behouden en collega-schakers dat doen om hem die bokaal afhandig te maken wordt hieronder getoond.

OrsLeg2
Wisselbeker van dit toernooi

Drievoudig kampioen Gert Legemaat neemt het op tegen koploper Joost Mostert. Gert op zaterdag met zijn ploeg tegen een team van Blerick, terwijl Joost meedoet aan de Zoetermeerse derby tussen Botwinnik en Promotie.

Er wordt deze avond in de openingsfase vlot een stelling bereikt, waarmee duidelijk wordt dat er goed voor gestreden gaat worden.

LegMos1
Stelling na 14.Pg3

Gert weet deze partij te winnen, komt op 3½ punten en neemt de leiding in groep A over van Joost.

Tobias Li-Behn heeft zich goed en zorgvuldig voorbereid met het oog op hoe hij zijn spel gaat spelen tegen Alexandr Mityaev. Alexandr speelt op zaterdag tegen de Brabanders van Rokado en Tobias zal in Amsterdam voorkomen dat zijn team geen bordpunt overhoud aan de wedstrijd tegen studentenvereniging Amsterdam Berserkers.

Tobias kiest voor het Hollands op Mityaev’s 1.d4. Na een verkennende openingsfase gaat zijn zwarte stelling nader op de proef gesteld worden.

MitLiB1
Stelling na 10.g4

Het lukt Alexandr om met een zware delegatie via de koningsvleugel de zwarte formatie te bestoken.

MitLiB2
Stelling na 18…Tg8

Doch Tobias verdedigt solide, houdt stand en scoort remise.

Ton Bodaan is blij met zijn partij tegen titelverdediger Ted Barendse, want op zaterdag zal hij naar Goes afreizen om geen directe tegenstander aan te treffen. Ted gaat het samen met Gert Legemaat en teamgenoten opnemen tegen de Limburgers uit Blerick.

De witteveldenloper van Ton’s formatie wordt geruild, waarmee de witte stelling een kwetsbare indruk maakt.

BodBar1
Stelling na 8.Ld2

Zwarts witteveldenloper maakt optimaal gebruik van de kwetsbaarheid van wits witte velden.

BodBar2
Stelling na 16.Dd2

De partij eindigt in een overwinning voor de zwarte formatie, waarmee Ted op 2½ punten komt.

Thomas Alvares continueert zijn goede, degelijke spel tegen Joost Scholten na de remise tegen de titelverdediger een week eerder. Deze vierde ronde sleept Thomas de volle buit binnen en hoort tot het vijftal deelnemers dat op 2½ punten komt.

Maurits Bons verslaat met zijn zwarte formatie Ed Eveleens na keuze voor de franse aanpak.

Theo van Orsouw mag op zaterdag naar Denksportcentrum Leiden met zijn team van DD om het op te nemen tegen LSG 3. Maar eerst speelt hij een boeiende partij tegen clubgenoot Lothar van der Sluijs, waarbij Lothar de beheerder is van de witte stukken.

Lothar krijgt een comfortabele stelling. Na verdubbeling van de torens op de c-lijn bereikt hij met zijn toren de zevende rij.

SluOrs1
Toren op zevende rij

Theo bevestigde op zaterdag dat Lothar gewonnen stond, maar niet zeker was van zijn zaak. Theo kreeg nog zijn kansen, maar de partij eindigde in remise.

In groep B wordt het geduld van Sai Wing Wu op de proef gesteld, voordat hij zijn eerste zet kan uitvoeren in de partij tegen Eric Alvares.Sai Wing liet zich hierdoor niet van zijn concentratie af leiden en speelde daarmee een nuttige opwarmer, voordat hij het op zaterdag in Amsterdam tegen Jules Cordes op gaat nemen. Sai Wing blijft comfortabel aan de leiding in groep B. Eric krijgt zaterdag opnieuw een zware partij in de strijd met SHTV 2 tegen Amsterdam Berserkers.

René Poots weet in zijn partij tegen Steven Wink een knol op bezoek in zijn witte kamp. In een partij waarin beide beheerders op gegeven moment nog 1 uur en 11 minuten bedenktijd hebben. Hij weet het paard weg te werken en neemt het initiatief over, wat resulteert in een overwinning.

Bert van der Willik lijkt zich serieus voorbereid te hebben op dit toernooi, want hij verslaat René Weerts en komt met 3 punten op de tweede plaats in groep B. René mag evenals Sai Wing Wu een dag later in Amsterdam aantreden tegen een team van Caïssa om zich daar te revancheren voor zijn verloren partij op vrijdagavond.

Luka Wink presteerde goed in het Nederlands Kampioenschap van zijn leeftijdcategorie en laat deze vierde ronde zien dat dit geen toeval is door Edgar Huisman te verslaan.

Piet Sikkes en Simon Broos ontlopen elkaar nauwelijks en spelen een partij die onbeslist eindigt.

Auke de Vries, Hans Coenders en Ruud van Dijk lukt het niet om hun respectievelijke tegenstanders Niels Engelen, Sjaak van As en Simon Dirkse te verrassen.

De vijfde ronde wordt gespeeld op vrijdag 15 oktober, waarvan de indeling in de loop van woensdag 13 oktober bekend gemaakt wordt.

Toernooi-informatie

Algemeen | Reglement | Kampioenen

 

Uitslagen, stand en indeling

A B
uitslagen 4e ronde 4 4
stand S S
indeling 5e ronde 5 5
1e ronde 1 1
2e ronde 2 2
3e ronde 3 3

 

Scoretabel

A ½ 1 2 3 4 5 6 7
Gert Legemaat Nederland
Alexandr Mityaev Nederland
Ted Barendse Nederland
Ton Bodaan Nederland
Joost Mostert Nederland
Theo van Orsouw Nederland
Jouke van Gosliga Nederland
Jaco Arkesteijn Nederland
Maurits Bons Nederland
Lothar van der Sluijs Nederland
Joost Scholten Nederland
Tobias Li-Behn Nederland
Ed Eveleens Nederland
Thomas Alvares Nederland
B ½ 1 2 3 4 5 6 7
Sai Wing Wu Nederland
Piet Sikkes Nederland
Simon Broos Nederland
René Weerts Nederland
René Poots Nederland
Eric Alvares Nederland
Niels Engelen Nederland
Edgar Huisman Nederland
Edwin van der Leij Nederland
Luka Wink Nederland
Sjaak van As Nederland
Hans Coenders Nederland
Simon Dirkse Nederland
Auke de Vries Nederland
Ruud van Dijk Nederland
Steven Wink Nederland
Bert van der Willik Nederland
½ 1 2 3 4 5 6 7

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vlag.