PK HSB – 5e en 6e ronde: Legemaat en Mostert (A) aan kop en Wu (B) met vol punt voorsprong

Om de vijfde ronde van de Persoonlijke Kampioenschappen te voltooien zijn er 4 speelavonden nodig geweest, waardoor verslaggeving over deze ronde gecombineerd wordt met het verslag over de voorlaatste ronde van de editie van 2021.

Die vijfde ronde ging het er de speelavond zelf niet minder spectaculair aan toe. Tobias Li-Behn speelt het WLC-weekendtoernooi in Eindhoven, waar hij een prima toernooi speelt. Maar neemt in dit toernooi een bye voor de eerste ronde om de strijd tegen Gert Legemaat aan te kunnen gaan. Waarmee hij de kans heeft een belangrijke bijdrage te leveren aan het tot het einde van het toernooi spannend te houden.

libleg1
Stelling na 14.La3

 

De stelling laat zien dat Tobias en Gert goed aan elkaar gewaagd zijn. Wedstrijdleider meldde achteraf dat Tobias stelde dat hij had kunnen winnen, maar dat een onnauwkeurigheid de zwarte formatie in het zadel hielp om remise te houden.

Thomas Alvares speelt in Eindhoven wel het hele toernooi, waarbij hij prima scoort. Joost Mostert en Ted Barendse houden elkaar op maandagavond in evenwicht. In het Nationale Schaakgebouw wint Alexandr Mityaev van Theo van Orsouw op zaterdag, zodat Theo mogelijk toch nog kon snelschaken.

Lothar van der Sluijs bereikt in zijn partij tegen de witte formatie van Jouke van Gosliga een comfortabele stelling.

Gosslu1
Stelling met wit aan zet

 

Hij slaagt erin de stelling uit te spelen en de volle buit binnen te slepen.

Jaoc Arkesteijn verslaat Maurits Bons en Joost Scholten revancheert zich van een mindere reeks door Ed Eveleens te verslaan.

In de B-groep boekt Sai Wing Wu zijn vijfde overwinning in zijn partij tegen René Poots en loopt Bert van der Willik met zijn aanpak vast op de witte formatie van Edwin van der Leij.

Piet Sikkes heeft in zijn partij tegen Niels Engelen een knol op bezoek in het witte kamp.

Sikeng1
Stelling na 8…Pd3

 

De beheerder van de witte formatie weerlegt dit bezoek, krijgt het initiatief en boekt de volle winst.

Sjaak van As verslaat Eric Alvares en Steven Wink wint van Hans Coenders. Terwijl René Weerts en Simon Dirkse elkaar in evenwicht houden.

De strijd tussen Auke de Vries en Ruud van Dijk wordt op woensdag in Loosduinen gestreden. Het thuisvoordeel voor Ruud van Dijk in De Wiekslag kon hij niet omzetten in een resultaat.

6e ronde

De voorlaatste ronde is er een waarbij in beide groepen de beslissing zou kunnen vallen over wie de groep gaat winnen. Schaken is een sport, waarbij de stukken altijd in vorm zijn. Doch waar de stukken geplaatst worden, daarin zijn ze afhankelijk de vorm van hun beheerders. Dat is het mooie van het schaken en een inleiding voor een avond, waarin nog niets beslist is. Een avond, waarbij het weer volop genieten is van het aanschouwen van partijen schaak.

Alexandr Mityaev struikelde met zijn zwarte formatie over de aanpak van Joost Mosterd in de derde ronde en mag nu zelf de witte formatie hanteren tegen drievoudig kampioen Gert Legemaat. Een partij waarin wits achtste zet een inleiding is voor vlotte dameruil.

MitLeg1
Stelling na 8.De2+

 

Beide formaties hebben zich goed voorbereid op deze partij, waardoor de stelling na 18 zetten nog steeds in evenwicht is.

MitLeg2
Stelling na 18…Tac8

 

Na 22 zetten en vijf kwartier spelen wordt remise overeengekomen. Gert komt op 4½ punten en Alexandr blijft op een half puntje achterstand.

De partij tussen Lothar van der Sluijs en Joost Mostert is er ook een waarin het draait om een positie in de kopgroep van het Kampioenschap.

Er komt een Spaans thema op het bord, waarbij na acht zetten van beide formaties de volgende stelling op het bord komt.

slumos1
Stelling na 8…Le6

 

In het vervolg trekt Lothar de conclusie dat zijn tegenstander goed op de hoogte is van dit thema.

slumos2
Stelling na 14…e3

 

Wits damepionnenformatie is verzwakt met de dubbelpion op de b-lijn. Er wordt gemanouevreerd naar een stelling, waarbij zwart uitzicht heeft op pionwinst.

slumos3
Stelling na 24.Pf2

 

Na 24…Pxf2 25.Txd6 Pxh3+ 26.gxh3 Txd6 is het een toreneindspel met 6 zwarte tegen 5 witte pionnen. Er volgt een show van vakkundig uitspelen van dit eindspel. Zwart speelt naar een stelling, waarmee de basis gelegd wordt dat de damepionnen in de doos mogen.

slumos4
Stelling na 30…Kd5

 

Het aanpakken van de zwakte op wits damevleugel wordt afgewisseld met het neutraliseren van wits dreiging vanuit de pionnenformatie op de koningsvleugel. Nadat alle damepionnen van het bord zijn houdt Lothar het na ruim 2½ uur spelen voor gezien en feliciteert zijn tegenstander.

Titelverdediger Ted Barendse neemt het op tegen Jaco Arkesteijn en krijgt een Najdorf voorgeschoteld. De titelverdediger krijgt een sterk ondersteund paard op d5.

barark1
Stelling na 14.Pd5

 

Jaco besluit zijn witte veldenloper te gebruiken om het paard van het bord te halen, waarna er een witte pion op d5 komt, die prachtige steunvelden op c6 en e6 biedt. In de toekomst zal een wit paard op c6 de bewegingsvrijheid van de zwarte formatie te beperken. Hierdoor weet de formatie van de titelverdediger een pion te veroveren op de damevleugel.

Ook Jaco bereikt een gepasseerde vrijpion, die dan al de zesde rij bereikt heeft. Maar Ted heeft al een poosje twee verbonden, gepasseerde vrijpionnen op de a- en b-lijn.

barark2
Stelling na 34…f3

 

Jaco’s pion promoveert als eerste, maar heeft uitzicht op materiaalverlies om het effect van wits promotie neutraliseren. Na 2½ uur spelen feliciteert hij Ted met zijn overwinning.

Tobias Li-Behn wordt geconfronteerd met een grondige aanpak van Joost Scholten en durft de tijd te nemen om de stelling zorgvuldig te analyseren. Hij bereikt een matdreiging en een pionnenmeerderheid middels 4 witte tegen 2 zwarte pionnen.

barark2
Stelling na 41.Tdd7

 

Tussen het verder manoeuvreren door kunnen de damepionnen opmarcheren en na ruim drie uur schaken geeft Joost Scholten de strijd op.

Ton Bodaan bereikt een pionnenmeerderheid in het eindspel tijdens zijn strijd tegen Ed Eveleens.

barark2
Stelling met zwart aan zet

 

De witte formatie heeft een gepasseerde vrijpion op de vijfde rij, maar de zwarte formatie heeft er twee op de vierde rij, ondersteund door de eigen koning. Er volgt een fraai stukje eindspel, waarbij vooral de toeschouwers de winnaar zijn. Beide kleuren promoveren een pion tot dame, waarna de pionnenmeerderheid door de zwarte formatie benut wordt om nog eens een niet af te stoppen pion naar de overkant te brengen.

Maurits Bons verslaat Jouke van Gosliga.

In groep B blijkt Edwin van der Leij een niet te passeren station voor Sai Wing Wu. In een boeiend, langdurig gevecht moet hij berusten in remise.

barark2
remise

 

Piet Sikkes heeft er ruim 3 uur voor nodig om een vol punt over te houden aan zijn partij tegen Bert van de Willik en Auke de Vries bereikt dat na ongeveer dezelfde tijd tegen Hans Coenders.

Na anderhalf uur spelen speelde Peter van Wermeskerken de rol van docent tegenover Ruud van Dijk, waaruit opgemaakt kon worden dat hij Ruud verslagen heeft.

De partijen tussen Simon Dirkse en Steven Wink en tussen Luka Wink en René Weerts behoren tot de drie langst durende partijen van de avond, samen met die tussen Ed Eveleens en Ton Bodaan.

Bij de strijd tussen Luka Wink en René Weerts leek het er even op dat ze het ontbijt zouden gaan halen in de zaal, nadat er commotie ontstond om een remise-claim van Luca na zettenherhaling.

Op gegeven moment bereikt zwart twee gepasseerde vrijpionnen, waarna beide pionnen uitgeschakeld worden door de witte formatie.

winwee1
Stelling met zwart aan zet

 

In het vervolg toont Luca andermaal dat hij weet wat hij aan het doen is en raakt niet in paniek met nog geen twee minuten op de klok.

winwee1
Stelling met zwart aan zet

 

De torens gaan ook nog van het bord en er komt een eindspel op het bord dat remise te houden is voor de witte formatie. Een eindspeltechniek dat geoefend kan worden met het boek 100 Engdames you must know.

Steven Wink weet een elementair toreneindspel met ieder één randpion om te zetten in de volle winst.

barark2
Stelling met zwart aan zet

 

Waarmee wederom een mooie schaakavond afgesloten kan worden met het uitzicht op de slotronde. De slotronde wordt gespeeld op vrijdag 29 oktober.

Toernooi-informatie

Algemeen | Reglement | Kampioenen

 

Uitslagen, stand en indeling

A B
uitslagen 5e ronde 5 5
uitslagen 6e ronde 6 6
stand S S
indeling slotronde 7 7
1e ronde 1 1
2e ronde 2 2
3e ronde 3 3
4e ronde 4 4

 

Scoretabel

A ½ 1 2 3 4 5 6 7
Gert Legemaat Nederland
Alexandr Mityaev Nederland
Ted Barendse Nederland
Ton Bodaan Nederland
Joost Mostert Nederland
Theo van Orsouw Nederland
Jouke van Gosliga Nederland
Jaco Arkesteijn Nederland
Maurits Bons Nederland
Lothar van der Sluijs Nederland
Joost Scholten Nederland
Tobias Li-Behn Nederland
Ed Eveleens Nederland
Thomas Alvares Nederland
B ½ 1 2 3 4 5 6 7
Sai Wing Wu Nederland
Piet Sikkes Nederland
Simon Broos Nederland
René Weerts Nederland
René Poots Nederland
Eric Alvares Nederland
Niels Engelen Nederland
Edgar Huisman Nederland
Edwin van der Leij Nederland
Luka Wink Nederland
Sjaak van As Nederland
Hans Coenders Nederland
Simon Dirkse Nederland
Auke de Vries Nederland
Ruud van Dijk Nederland
Steven Wink Nederland
Bert van der Willik Nederland
½ 1 2 3 4 5 6 7

 

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vrachtwagen.