PK HSB: Mostert voor de tweede keer kampioen en Wu wint B-groep

Tijdens de slotavond van de Persoonlijke Kampioenschappen is het ‘t grootste gedeelte van de avond spannend gebleven over wie er kampioen gaat worden en wie de B-groep gaat winnen, waarbij er op 15 borden geschaakt wordt.

Inmiddels is duidelijk geworden dat niet alleen titelverdediger en zesvoudig kampioen Ted Barendse en drievoudig kampioen Gert Legemaat het kampioenschap eerder gewonnen hebben. Joost Mostert veroverde de titel in 1980. Deze drie heren en Alexandr Mityaev zijn het kwartet deelnemers die kans maken om de titel van 2021 te veroveren.

Bij aanvang van deze slotronde staan Joost Mostert en Gert Legemaat op 4½ punten en Alexandr Mityaev, Ted Barendse en Tobias Li-Behn op 4 punten. Tobias kan op 5 punten komen, maar vanwege de paringen kan hij daarmee geen kampioen van de Haagse Schaakbond worden tijdens deze editie.

Gert Legemaat en Ted Barendse treffen elkaar in een rechtstreeks duel. Ze spelen niet voor het eerst tegen elkaar en zullen niet bij anderen hoeven navragen: “Weet jij wat Ted speelt?” of “Weet jij wat Gert speelt?”. Er zou een boekenreeks opgemaakt kunnen worden met de enorme hoeveelheid partijen die Gert en Ted tegen elkaar gespeeld hebben. De titel is het waard om er vol voor te gaan deze avond, waarbij deze partij vele uren in beslag neemt. Ze spelen een partij, waarbij ze het elkaar volledig laten bewijzen.

legbar1
Stelling na 8…c5

 

Alexandr Mityaev trof een avond eerder Jan-Willem de Jong tegenover zich tijdens de strijd tussen DD en Schaakmat Westland vanwege de HSB-competitie. Met Jan-Willem de Jong trof hij een tegenstander die ook al enkele jaren in de Meesterklasse uitkomt bij tweevoudig landskampioen LSG. Voor de ene schaker geeft zo’n tegenstander je spel een boost, ondanks geen resultaat maar wel een nuttige schaakles rijker. Een andere schaker kan zichzelf dan de put in denken of praten. In zijn partij tegen Thomas Alvares staat na wits tiende zet de volgende stelling op het bord.

mitalv1
Stelling na 10.e3

 

Na zwarts zetten 10…Te8 en 11…Dc7 speelt Alexandr a tempo 12.Lf4. Een loper die vervolgens in de doos kan, waarna Alexandr de komende periode zichzelf vooral nodig heeft om het schaken weer leuk te gaan vinden.

Theo van Orsouw kiest voor de Benoni-aanpak om de witte stelling van Joost Mostert op de proef te stellen.

mosors1
Stelling na 12…Pd7

 

Pogingen om de witte stelling te bestoken worden door Joost beantwoord met het presenteren van dwangzetten, waarmee de zwarte formatie in het nauw komt.

mosors2
Stelling na 37.Ld3

 

Zes zetten later is de zwarte stelling een ruïne.

mosors3
Stelling na 43.Lxg6

 

Joost komt op 5½ punten, waardoor alleen Gert Legemaat nog op gelijke hoogte kan komen. Daarvoor moet er wel gewonnen worden van Ted Barendse. Na zo’n anderhalf uur schaken hebben beide formaties 35 zetten gespeeld en zijn de dames zojuist geruild.

legbar2
Stelling na 35…bxc6

 

Er volgt een eindspel dat uiterst zorgvuldig gespeeld dient te worden en dat kunnen beide heren goed.

legbar3
Stelling na 42.Kd2

 

Even voor elven wordt remise overeengekomen, waarmee Joost Mostert definitief kampioen is van Persoonlijk Kampioenschappen Haagse Schaakbond editie 2021.

Een van de drie langst durende en meest spectaculaire partij van de avond wordt gespeeld door Maurits Bons en Tobias Li-Behn. Na een verkennende fase verovert Tobias met zijn zwarte formatie een pion.

bonlib1
Stelling na 9…dxc3

 

Er volgt 10.Pe5 cxd2+ 11.Lxd2, waarmee een eerste stuk in de doos ligt en er een keuze gemaakt moet worden hoe het issue ‘wit paard op e5’ opgelost moet worden.

bonlib2
Stelling na 11.Lxd2

 

Door te kiezen voor dame-offer voor 3 stukken behoud Tobias zijn klein voordeel en verliest geen tempo. Maar je moet het maar durven.

bonlib3
Stelling na 12…Pxd7

 

Er volgt een strijd waarbij zwart de witte koning steeds verder insluit en de witte koningspionnen opmarcheren, ondersteund door de dame.

bonlib4
Opmarcherende koningspionnen

 

Met een pion op de zesde rij levert wit zijn dame in, in ruil voor een zwarte loper. Maar krijgt geen kans meer om zijn pion naar het promotieveld te loodsen. Want de witte koning wordt met een fraai paardzet matgezet.

bonlib5
Mat, einde partij!

 

Ton Bodaan wint van Lothar van der Sluijs en Jouke van Gosliga sluit dit toernooi af met een overwinning op Joost Scholten.

Jaco Arkesteijn en Ed Eveleens houden elkaar in balans in een partij die als laatste klaar is.

In groep B heeft Sai Wing Wu aan remise genoeg om zeker te zijn van groepswinst. Maar hij treft in Steven Wink een tegenstander die optimaal tegenwerkt.

Na zwarts 16e zet is het voor de witte formatie lastig om een goede zet te vinden.

wuwin1
Stelling na 16…b4

 

Er wordt geruild, waardoor de zwarte formatie met zijn loper vrij spel heeft op de diagonaal a1-h8, om zo bijdrage te leveren aan het creëren van een matnet.

wuwin2
Eindstelling

 

Na anderhalf uur spelen feliciteert Sai Wing Wu zijn tegenstander en blijft steken op 5½ punten. Steven Wink komt op 5 punten, terwijl Piet Sikkes nog op 5½ punten kan komen, wanneer hij Edwin van der Ley weet te verslaan.

Na 42 zetten van beide formaties is de volgende stelling bereikt.

sikleij1
Stelling na 42 zetten

 

Piet weet een pion te veroveren, waardoor het sloteindspel er een is tussen koning plus pion tegen koning alleen. Edwin weet met zijn zwarte koning de oppositie te behouden, waardoor de witte pion niet verder komt dan de zesde rij. Waarmee definitief is dat Sai Wing Wu groep B wint.

Peter van Wermeskerken weet René Poots in tijdnood te brengen en te verslaan om zo op 4 punten te komen. Auke de Vries sluit dit toernooi af met een overwinning op Bert van der Willik.

Eric Alvares bereikt een mooi gepasseerde pionnenformatie op de damevleugel in zijn partij tegen René Weerts, maar de seconden tikken weg.

weealv1
Stelling na 45…Kb8

 

Hierdoor worden er fouten gemaakt, waardoor de pionnen niet te handhaven zijn. Ook René Weerts komt op 4 punten.

Sjaak van As gebruikt zijn partij tegen Niels Engelen om een mooi matnet te componeren.

aseng1
24.Tg8#

 

Hans Coenders boekt een mooie overwinning in zijn partij tegen Simon Dirkse en Edgar Huisman verslaat Ruud van Dijk.

Dan is het laatste woord van deze avond aan wedstrijdleider André Wagner, waarbij hij zijn presenatie opent met “De wisselbeker is voor het eerst sinds 1990 (toen Bernard Bannink won) naar Zoetermeer gegaan. Joost Mostert werd eerder kampioen in 1980, toen hij lid was van SV Den Haag (na fusies opgegaan in Haeghe Ooievaar).”

wuwin2
Wedstrijdleider André Wagner

 

wuwin2
Joost Mostert kampioen

wuwin2
wisselbeker

Toernooi-informatie

Algemeen | Reglement | Kampioenen

 

Uitslagen, stand en indeling

A B
uitslagen slotronde 7 7
stand S S
1e ronde 1 1
2e ronde 2 2
3e ronde 3 3
4e ronde 4 4
5e ronde 5 5
6e ronde 6 6

 

Scoretabel

A ½ 1 2 3 4 5 6 7
Gert Legemaat Nederland
Alexandr Mityaev Nederland
Ted Barendse Nederland
Ton Bodaan Nederland
Joost Mostert Nederland
Theo van Orsouw Nederland
Jouke van Gosliga Nederland
Jaco Arkesteijn Nederland
Maurits Bons Nederland
Lothar van der Sluijs Nederland
Joost Scholten Nederland
Tobias Li-Behn Nederland
Ed Eveleens Nederland
Thomas Alvares Nederland
B ½ 1 2 3 4 5 6 7
Sai Wing Wu Nederland
Piet Sikkes Nederland
Simon Broos Nederland
René Weerts Nederland
René Poots Nederland
Eric Alvares Nederland
Niels Engelen Nederland
Edgar Huisman Nederland
Edwin van der Leij Nederland
Luka Wink Nederland
Sjaak van As Nederland
Hans Coenders Nederland
Simon Dirkse Nederland
Auke de Vries Nederland
Ruud van Dijk Nederland
Steven Wink Nederland
Bert van der Willik Nederland
½ 1 2 3 4 5 6 7

 

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van hart.