HSB 95 jaar

Vandaag (11 november) is de HSB 95 jaar geworden. Vrijwel ieder lustrum wordt gevierd, maar er lijkt een taboe te rusten op de 19e, want zoals vaak gezegd wordt: “Over vijf jaar zijn we toch al bij 100”. Het is echter toch, en misschien in deze tijd nog wel meer, zinnig om even stil te staan bij één van de oudere regionale bonden van Nederland.

We schrijven 1926 als op initiatief van de Residentie Schaakclub (RSC) een vergadering bijeen wordt geroepen om een eigen regionale bond op te richten. Niet alle verenigingen zijn aanwezig, maar wel de Haagse Schaakvereniging (HSV) die eerder dat jaar ook al het licht heeft gezien. Het is het begin van een soms tumultueuze periode: de crisisjaren 30, de Tweede Wereldoorlog en daarna een opleving van het schaakleven tot een niveau waar we tegenwoordig alleen nog maar over kunnen dromen. Het aantal verenigingen overtrof het huidige in tweevoud, maar vele zijn na fusies en opheffingen verdwenen. Namen als Piona, VELO en Moerwijk zijn namen die de ouderen onder ons nog wel kennen, om er een paar te noemen.

Op dit moment staan we voor de moeilijke taak om het georganiseerde schaken in leven te houden tegen de stroom in. Zowel de Covid-pandemie als de aanstaande BTW-plicht zullen menige extra inspanning gaan vergen, want we willen uiteindelijk toch die 11e november 2026 gaan halen om het eeuwfeest te vieren.

    Bewijs dat je menselijk bent door te selecteren de hart.