23e Open Apeldoorns Snelschaakkampioenschap

Zondag 3 april 2022 stond de 23e editie van het Open Apeldoorns Snelschaakkampioenschap op het programma, georganiseerd door Schaakstad Apeldoorn.

Humphrey
speellocatie Humphrey’s Café

 

In de weken naar het toernooi druppelden geleidelijk deelnemers binnen op de lijst van aanmeldingen. In de laatste week naar 3 april liep het storm met 51 deelnemers als resultaat.

Onderaan deze pagina zijn de uitslagen, eindstand, foto’s en verslag van de redactie van Schaakstad Apeldoorn bereikbaar gemaakt. Na het persoonlijke verslag van Paul Koks

Paul Koks schrijft: “Ik wist ruim op tijd dat op 3 april 2022 de Open Apeldoornse Snelschaakkampioenschappen op het programma staan. Met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij. Op het vlak van snelschaken het tempo waar ik de meeste ervaring mee heb ten opzichte van andere tempo’s. De 5 minuten tempo wordt gehanteerd bij het clubsnelschaken bij Schaakkring Deurne-Antwerpen en bij sg Discendo Discimus.

Het sfeerplaatje bij het aanklikken van de toernooi-informatie werkt bij mij al uitnodigend.

Van Apeldoorn weet ik al zo’n 35 jaar dat wandelaars bij verschillende regionale wandelsportverenigingen schitterende routes voorgeschoteld krijgen. Voor wandelen op eigen gelegenheid is er het Jagerspad over 60 km, die ik rond 1990 driemaal voltooid heb en de Apeldoornse Vierdaagse die ik ook 3x voltooide. Steeds met de week erop de Nijmeegse op het programma.

3 april 2022 kom ik voor het eerst naar Apeldoorn voor het schaken. Ik reis dusdanig op tijd af, dat er nog een stuk gewandeld kan worden wanneer ik zonder vertraging station Apeldoorn binnenrijd.

Dat lukt, waardoor het Oranjepark het thema is om de tijd naar aanmelding in de zaal op te vullen. Onder het genot van een stralend zonnetje.

Qua schaken ging aan dit toernooi een KNSB-competitiedag vooraf. Waarin ik een bepaald openingsthema dusdanig behandelde, dat ik mezelf uit de comfortzone speelde.

diagram1
sfeerplaatje openingsronde

 

Dit thema kwam tijdens het snelschaaktoernooi in Apeldoorn driemaal op het bord. In de derde ronde ging het mis tegen Karel van Delft. Maar in de 11e en slotronde wist ik het herstel in mijn aanpak te realiseren middels winst tegen Sjoerd Peeters en remise tegen Marco Dorrestijn.

Van ronde 7 t/m 9 boekte ik drie achtereenvolgende overwinningen en behaalde in de tweede ronde nog een verdienstelijke remise. Mijn dame werd aangevallen, maar ik vond de zet waarmee de tegenstander mat zou gaan, wanneer hij mijn dame zou slaan.

De eerste winst boek ik in de vierde ronde, waarmee de balans op 6 uit 13 komt. 5 winst, 2 remise en 6 verloren.

Al met al is het grandioos gezellig toernooi geweest.

Dat de treinen niet meer reden was wat minder, maar kan de dag niet bederven. Vanaf Apeldoorn de bus naar Amersfoort gepakt, waarbij ik op de hoogte was van de rest van de bus- en metrodienstregeling voor wat betreft het thuis komen. Tegen middernacht….

De drukte op station Amersfoort deed me realiseren dat dit geen optie zou zijn en koos voor de taxi. Met aankomst op Amersfoort om kwart voor acht en thuiskomt tegen half negen heb ik daarbij weliswaar een kostbare maar ook een goede keuze gemaakt.

Rustig kunnen eten, op tijd kunnen gaan slapen. In plaats van het risico dat je niet thuiskomt, terwijl er op maandagochtend wel gewoon weer gewerkt mag worden.”

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vliegtuig.