Eerste ronde PK HSB 2022 – 23 september 2022 – Het kaf van het koren

Het HSB PK is weer van start. Met in totaal 48 deelnemers is het kampioenschap van de HSB redelijk bezet, noemenswaardig is wel dat de bovenkant van de A-groep dun bezet is. Zo vond de gloednieuwe voorzitter van de HSB, Ted Barendse, vrijdagavond zijn naam helemaal bovenaan de paringstabel. Zoals gebruikelijk hadden een flink aantal spelers in de eerste ronde een bye genomen toch werden er in de A-groep 7 partijen en in de B-groep 12 partijen gespeeld.

Ted wist zijn favorietenrol waar te maken. Hij had een wat afwijkend openingssysteem gekozen waar zijn tegenstander moeite mee had. Ted kwam eerst één pion en later een tweede voor, en had ook nog de spreekwoordelijke compensatie. Hoewel de partij nog relatief lang duurde was de uitslag een voldongen feit. Op bord 2 trad Tom Broekhuizen aan tegen Daniël van Loenen. Daniël had een ratingoverwicht van 350 punten maar Tom hield goed stand. In een eindspel met ongelijke lopers en één toren elk waar Tom een pion achterstand had ging hij door zijn vlag. Wellicht had hij met meer tijd remisekansen gehad. Ook op bord 4 dreigde bijna een verrassing. Michael Stoops speelde tegen jeugdtalent David Madularea en hoewel Michael een ratingachterstand van 100 punten moest compenseren stond hij in een eindspel een vol stuk voor. Twee paarden en een aantal pionnen tegen een enkele loper en pionnen had genoeg moeten zijn voor de winst maar David creëerde twee vrijpionnen en Michael kon niets anders dan een paard geven voor de pionnen waarna de partij snel eindigde in remise. Sai Wing Wu gaf DSC-jeugdspeler Shandijean Shindi een masterclass in de Siciliaan. Toen laatstgenoemde met a3-b4 de lange diagonaal kritiek verzwakte sloeg Sai Wing toe en won met een combinatie materiaal. Shandijean spartelde nog even door maar moest al snel, als eerste van de avond, zijn hand uitsteken. De partij Ahmad Diab Diaz – Petra Randic eindigde opmerkelijk. In een dame eindspel waar allebei de koningen op de tocht stonden probeerde Petra koste wat kost remise te vermijden door met de zwarte koning helemaal naar g4 te lopen. Helaas was dit geen succesvolle kingwalk. Ahmad sloeg een pion met schaak en ruilde geforceerd de dames af naar een gewonnen pionneneindspel.

In de B-groep mocht René Weerts bewijzen wat hij waard was tegen veteraan Martin Verolme. Zelf versloeg René de partij als volgt: “Na een herindeling mocht ik op het eerste bord met wit spelen tegen de deelnemer met de hoogste rating. Alles zat mee, tegenstander was 85 maar speelde vroeger 1e klasse KNSB. In het middenspel stonden er amper stukken bij zijn koning waardoor ik een walkover kon creëren. Nadat ik 2 pionnen had veroverd en een derde pion kon winnen gaf mijn tegenstander op.” Ook de nummer 2 van de B-groep, Johan Heskes, delfde het onderspit tegen zijn tegenstander. Edgar Huisman, de nummer 17 van de plaatsingslijst wist van hem te winnen. André Wagner, die voor het eerst in jaren weer mee kan doen gezien zijn voormalig rol als organisator, kwam niet verder dan remise tegen Shiraz Alhasan. Peter van Wermeskerken speelde tegen Phoebe Witte en bewees een echte snelheidsduivel te zijn. Met nog meer dan een uur op zijn klok ging Phoebe door haar vlag heen. René Poots had een onfortuinlijke partij. Hij stond goed, had een paar pionnen gewonnen en leek op weg naar probleemloze winst toen hij ineens twee zetten achter elkaar blunderde. René keek ineens aan tegen een grote materiële achterstand en verloor de partij.

De indeling voor ronde 2 wordt dinsdagavond 27 september rond 19:00 gepubliceerd op de website van de HSB (A-groep, B-groep). Daar kun je ook de indelingen van vorige rondes en de stand raadplegen.

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.