Derde ronde PK HSB 2022 – 14 oktober 2022 – Een perfecte score

Paringen voor ronde 4 b-groep verlaat tot woensdagmiddag 19 oktober 12:00

De derde ronde van het PK HSB zit er op. Door een aantal byes werden er uiteindelijk 20 partijen gespeeld vrijdagavond.

A-groep

Het hoofdprogramma van de avond was de ontmoeting tussen Ted Barendse en Daniël van Loenen, de twee spelers met de hoogste rating in de A-groep. De partij was lang onduidelijk en wikkelde uiteindelijk af naar een eindspel waarbij beide spelers een paard en drie pionnen op elke flank hadden. Remise leek het logische resultaat tot Ted en verre vrijpion wist te forceren. Daniël kreeg er wel een centrale vrijpion voor terug maar de witte vrijpion op de h-lijn kostte de zwarte koning zodanig veel tijd om te slaan dat Daniël in een hopeloos verloren stelling uitkwam. Met deze overwinning is Ted de enige persoon in het toernooi met een perfecte score en is hij een vol punt los van alle achtervolgers met uitzondering van Jason Zondag die op 2.5/3 staat.

Jason speelde zelf ook een verdienstelijke partij tegen Theo van Orsouw en won vrij soepel nadat Theo een flinke fout had gemaakt in de opening. Deze ronde sloot ook Martin Glimmerveen aan die vanwege vakantie de eerste twee rondes vrij had en hij won meteen van Ahmad die dit toernooi en ook in de HSB en interne competitie de laatste tijd een niveau ver boven zijn eigen rating laat zien.

In de strijd tussen de jeugdspelers won de jongste van de twee. David Madularea kreeg met zwart een sterke aanval tegen de kwetsbare koning van Shandijean Shindi en met alle zware stukken in de aanval was het slechts een kwestie van tijd voordat wit groot materiaalverlies niet kon afwenden en moest opgeven.

B-groep

In de B-groep waren het Bob Ameling en Ed Eveleens die op bord 1 de strijd aangingen. Bob en Ed zijn oude bekenden van elkaar en hebben al talloze partijen tegen elkaar gespeeld. Het zal dan ook niet verbazen dat deze twee oude vrienden niet verder kwamen dan een hard bevochten remise waardoor ze allebei op 2.5/3 staan. Aravindh Swaminathan Shankar, die ondanks het niet hebben van een KNSB rating 2/2 stond en sterk spel heeft laten zien, had een uitstekende kans om de leiding van de B-groep over te nemen. Hij speelde met zwart tegen Peter Christaan van Wermeskerken. Al vroeg stond Aravindh flink achter op de klok en rond zet 25 moest hij het doen met 10 minuten tegen meer dan een uur voor Peter. In tijdnood liep dat niet goed af voor Aravindh maar hij kreeg nog een verdiend compliment van zijn tegenstander voor zijn sterke spel.

Shiraz Alhasan had de witte stukken de “gevaarlijke” Maurits Bons en ondanks het ratingverschil was het een van de laatste partijen die eindigden. Shiraz had gevochten voor wat hij waard was maar moest uiteindelijk zijn hoofd buigen voor Maurits. Op bord 9 speelden Christophe Rebreyend en Edgar huisman een dynamische partij. Edgar had vroeg in de partij een mooie post voor zijn zwarte paard gekregen op e5 maar had een serieuze pionzwakte op b5. In combinatie met een hele slechte loper op e7, een 2 tegen 1 meerderheid op de damevleugel voor wit en het simpele plan om torens af te ruilen en dan de b-pion te winnen leek de witte stelling op het randje van gewonnen. Christophe besloot echter om een kwaliteit te geven voor het netelige paard op e5 en twee pionnen. Hiermee gaf hij een groot deel van zijn voordeel weg en zwart kreeg de kans om de open c-lijn over te nemen. In het vervolg kwam Christophe in grote problemen en heeft hij lang louter praktische kansen gehad. Christophe wist echter gebruik te maken van die praktische kansen en wist zijn verloren stelling nog om te buigen naar remise.

Ook Ruud van Dijk en Piet Hofstee speelde een eneverende partij. Piet had vroeg een stuk gewonnen voor twee, of drie, pionnen. Ondanks dat de stelling objectief erg slecht moet zijn geweest voor Ruud wist hij veel pionnen af te ruilen. Zo kwam hij uiteindelijk zelfs terecht in een eindspel van toren en loper tegen toren en 2 pionnen. De pionnen waren echter verbonden vrijpionnen en door wat onnauwkeurig spel van Piet liepen de pionnen ontzettend hard door en was al gauw promotie niet meer te stoppen.

Rik Langeveld speelde een technische goede partij tegen René Poots. Hij won met een petit combination een pion in de opening en wikkelde vakkundig en genadeloos af naar een paard en 6 tegen loper en 5 eindspel. De witveldige loper van René was machteloos tegen de witte pionnen die allemaal op zwarte velden stonden en langzaam maar zeker brak de verdediging van René en diende de onvermijdelijke conclusie van zijn lijdensweg van drie uur zich aan in de vorm van een verloren pionneneindspel.

De indeling voor ronde 4 wordt dinsdagavond 18 oktober rond 19:00 gepubliceerd op de website van de HSB (A-groep, B-groep). Daar kun je ook de indelingen van vorige rondes en de stand raadplegen.

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van auto.