Een Georgisch WK-avontuur

Via het winnen van het Nederlands schaakkampioenschap t/m 10 jaar had Noah Ritzerveld zich eerder dit jaar geplaatst voor het WK dat plaatsvond van 15 tot 28 september in Batumi Georgië. Daarmee heeft hij om in wielertermen te spreken al een mooie palmares: viervoudig schaakkampioen van Bobby Fischer en de Kievietschool en drievoudig Nederlands kampioen.

Noah’s nieuwe school (Gymnasium Novum in Voorburg), bereid om topsporters een kans te geven, gaf toestemming voor de tweeweekse reis. Samen met Tommy Grooten en Raghav Pathak, de kampioenen t/m 12 en t/m 8 jaar, een drietal ouders en KSNB-coach Merijn van Delft reisde de Nederlandse delegatie via Istanbul naar de tweede stad Batumi aan de Zwarte Zee. Georgië is een klein land tussen Rusland en Turkije met 4 miljoen inwoners, een eigen schrift en een zeer oude geschiedenis.

Er waren in drie leeftijdsgroepen jeugd algemeen en meisjes in totaal ruim 700 deelnemers, een gigantisch gebeuren. Namens Nederland deden er geen meisjes mee. In een veld van 155 spelers in Noah’s groep t/m 10 jaar uit 70 landen moesten er 11 ronden Zwitsers gespeeld worden, één ronde per dag. Het speeltempo bedroeg 90 minuten per persoon met increment, dat wil zeggen vanaf de eerste zet een halve minuut erbij. Het Nederlands team had in het vliegtuig richting Batumi al een strak dagelijks ritme opgesteld – na het ontbijt gezamenlijk de zwaktes van de tegenstander van de dag analyseren op basis van de online beschikbare partijen, na de lunch nog even opwarmen met wat blitz-potjes, dan elke dag om 15.00 de start van de daadwerkelijke partij, en vervolgens elke avond de partijen van de dag – gewonnen of verloren – tot in detail bekijken. Het doel is uiteindelijk leren en elke keer weer beter worden.

In de eerste twee ronden versloeg Noah overtuigend twee Kazachse deelnemers. Dat ligt tenslotte vlakbij. In ronde drie moest Noah tegen de Amerikaans nationaal kampioen Patrick Liu, derde geplaatst op rating (1961), en uiteindelijk ook derde in het eindklassement. Noah overspeelde zijn tegenstander strategisch, won twee pionnen, waarna beide spelers in tijdnood kwamen. Daarin maakte Noah meer fouten, die hem twee torens en de partij kostten. In ronde vier tegen de Wit-Rus Bulgak, die net als de Russische spelers wel mocht meedoen, maar wegens de sancties enkel onder de FIDE-vlag. Noah stond wederom helemaal gewonnen, zelfs een loper voor, maar weer gooide tijdnood roet in het eten.

Hierna nam Noah zich voor om niet meer in tijdnood te komen en sneller te spelen. Dat ging goed in ronde vijf tegen een Rus. In een eindspel, waarin de tegenstander slechts kon afwachten (maar vergat remise te claimen wegens 3x dezelfde stelling), miste Noah 2x de winst en kon de tegenstander met remise ontsnappen. Na een rustige remise sloeg het noodlot echter toe. Tientallen deelnemers en begeleiders moesten met buikgriep of voedselvergiftiging het bed houden, zo ook Noah. Dat kostte hem twee dagen, waarvan gelukkig één rustdag. Maar ook een reglementaire nederlaag. Tussenscore 3 uit 7, terwijl een ruime plusscore al mogelijk was geweest.

De laatste vier ronden verliepen zeer voorspoedig voor Noah. Overwinningen tegen deelnemers uit Singapore (paardoffer tegen een opgejaagde koning), Litouwen (pionwinst en opgerukte vrijpion) en Zuid-Korea (drievoudige aanval) en een slotremise tegen de Wit-Rus Dasiuk (kwaliteitsoffer uit noodzaak) zorgden voor een mooie 6,5 punten uit 11, een gedeelde 35ste plaats in het veld van 154 tegenstanders. Tevens de beste Nederlander, Grooten haalde 6 punten en Pathak 5,5 punt. De Fransman David Lacan Rus werd eerste met 9 punten door in de slotronde koploper Liu te verslaan.

Al met al een fantastisch schaakavontuur, waarin Noah zijn krachten heeft kunnen meten aan de wereldtop, en ondertussen ook veel internationale schaakvrienden heeft mogen maken. Er zullen derhalve hopelijk nog meerdere internationale avonturen volgen.

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van boom.