PK HSB rondes 4 en 5: Een wispelturig middenspel

Het is al weer even geleden dat er een verslag is verschenen over het Persoonlijk Kampioenschap van de HSB. De laatste keer dat we elkaar spraken was aan het eind van ronde 3 toen in de B-groep er maar liefst 6 mensen de eerste plaats deelden met 2.5/3 en in de A-groep Ted Barendse met een perfecte score van 3/3 aan de leiding ging. Na rondes 4 en 5 is het verhaal toch drastisch veranderd.

 

Ronde 4 – 21 -10-22: Strijd om de apenrots

B-groep

In de B-groep waren er met 6 mensen met 2.5/3, 3 kritieke ontmoetingen. Maurits Bons nam aan bord 1 plaats tegenover Sergio Grammatico. Met zijn inmiddels bekende aanvallende stijl nam Maurits het initiatief en haalde overtuigend het volle punt binnen. Aan bord 2 Simon Dirkse tegen Bob Ameling. Simon speelt al het hele toernooi indrukwekkend en stijgt ruim boven zijn rating van 1454 uit. Zo wist hij ook deze partij tegen Bob Ameling met een verdienstelijke remise af te sluiten. De laatste topontmoeting was Ed Eveleens en Peter Christiaan van Wermeskerken. De twee kennen elkaar al lang maar eens te meer bleek weer dat de vriendschap wijkt zodra de klok aanstaat. Ed won materiaal en speelde de partij gecontroleerd uit. Toen hij dreigde te promoveren kon zijn tegenstander niets anders dan de handdoek in de ring gooien. Andere noemenswaardigde uitslagen in de B-groep waren de overwinning van Shankar Aravindh Swaminithan op Tomas Scholtus. Hoewel Shankar nog geen rating heeft had hij al laten blijken een goed potje te kunnen schaken en ook deze partij speelde hij volwassen en gecontroleerd.

A-groep

In de A-groep was het aan Ted Barendse om zijn perfecte score te verdedigen met de zwarte stukken tegen Jason Zondag. Tegen de krachtsverhoudingen in kreeg Ted een fikse aanval over zich heen uit de opening en herstelde daar niet meer van. Zo werd een dag waar Ted een goede kans had om zijn voorsprong op de rest van de groep te vergroten ineens een moment van hoop voor de achtervolgers. De A-groep lag weer volledig open. Martin Glimmerveen nam plaats achter de witte stukken tegenover Raymond Timmermans. Sinds maart 2022 had Raymond al ruim 150 ratingpunten bij mogen laten tellen, van 1588 naar 1745, en in deze partij liet hij zien dat dat een reden had. Raymond had zich erg diep voorbereid en kwam in een scherpe stelling in het Frans met een geweldig pionoffer dat het initiatief op een beslissende manier naar zwart toetrok. Dat voordeel gaf Raymond niet meer uit handen en zo won hij van de op papier 200 punten sterkere Martin. Rondes 1-4 hebben Raymond geen windeieren gelegd en hij staat in de meest recente ratinglijst van oktober inmiddels op een rating van 1817. Verder was er nog een opmerkelijk moment in de A-groep. Daniël van Loenen speelde tegen Theo van Orsouw en schudden elkaar al snel de hand om met een halve punt elk richting de bar te gaan; Daniël had een blunder begaan, die hij meteen had gezien toen hij zijn zet had afgemaakt. Theo merkte het niet op en toen hij zijn zet had voltooid en Daniël remise aanbood besloten beide heren dat de schaakblindheid had toegeslagen en het dus beter vertoeven was in de bar. David Madularea, die een wat trage start kende met 1.5/3 won van Ahmad Diab Diaz en sloot zich zo ook aan bij de nu in elkaar geschoven top van de A-groep.

Ronde 5 – 28-10-22: “There can be only one.”

B-groep

Na de onderlinge strijd in ronde 4 waren er van de 6 koplopers nog twee overgebleven in de B-groep. Ed Eveleens en Maurits Bons hadden nog 3.5/4 en speelden tegen elkaar. Zoals de onsterfelijke uitspraak van Connor Macleod in 1986 luidde kon er ook hier maar één overblijven en dat bleek Maurits. Ed kwam een stuk achter met nog wat vage aanvals- dan wel remisekansen maar Maurits speelde het professioneel uit en verstevigde zo zijn grip op de troon. Wat hem nog meer hielp was de remise tussen Bob Ameling en Shankar Aravindh Swaminathan op bord 2. Zij stonden met hun 3.5/5 nu een vol punt achter op Maurits. Christophe Rebreyend sloot zich bij die groep aan met zijn overwinning op Simon Dirkse. Johan Heskes, die al geen geweldig toernooi kende met 2.5/4 gezien zijn status als ratingfavoriet ging onverwacht onderuit tegen Henry Pierre Sarr. Phoebe Witte had de zwarte stukken tegen André van der Weijde en hoewel ze weer een kwalitatief goede partij speelde had ze veel tijd nodig. Onder tijdsdruk maakte ze een paar foutjes en moest alsnog in verlies berusten. Ook Bert van der Willik was nog op zoek naar zijn eerste punten uit een partij maar legde het af tegen Niels Engelen.

A-groep

De situatie in de A-groep was met het verlies van Ted drastisch veranderd. Jason stond nu met 3.5/4 bovenaan, daaronder stonden Ted, Michael Stoops en Raymond met 3/4. SwissMaster had bepaald dat Raymond het tegen Jason op zou nemen. De partij was erg lang onduidelijk, en eigenlijk waren alle drie de uitkomst op een bepaald moment wel eerlijk geweest. Toch was het Raymond die aan langste eind trok en zich, in ieder geval voor het moment, the one mocht noemen. Ted speelde dus tegen Michael en dit keer was het Ted zijn beurt om de partij in de opening te beslissen. Michael maakte een fout waarna zijn koning in het midden van het bord bleef staan en de witte dame via een batterij op h7 binnenkwam met schaak. Michael probeerde het zo dicht mogelijk te houden maar om mat af te wenden had hij geen andere keuze dan een volle toren terug te geven. Ted die maar een klein beetje materiaal achterstond had zo materieel voordeel en ook de spreekwoordelijke compensatie. Ondanks het pakken van de toren was de aanval allerminst ten einde en Michael kon niets anders doen dan opgeven. Per Fischer speelde een belangrijke partij op bord 3 tegen David. Beiden hadden 2.5/4 en zouden met een overwinning zich kunnen nestelen in de subtop van de A-groep. David bewees eens te meer inderdaad een jeugdtalent te zijn en won van Per. Petra Randic had tot nog toe een anoniem toernooi gespeeld en stond met 1.5/4 voor haar doen ronduit slecht. In een knotsgekke partij, die we ondanks dat ze hier pas sinds begin dit jaar is, van haar gewend zijn, rekenden beide spelers zich rot. Toen de rook opgetrokken was bleef er echter, zoals zo vaak gebeurt na een tactisch middenspel, een eindspel over dat onvermijdelijk in remise eindigde.

Uitslagen en standen:

A-groep

B-groep

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van kopje.