PK HSB ronde 6: Duidelijke leiders in beide groepen

Vrijdag 11 november werd alweer de zesde en eenaarlaatste ronde van het PK HSB 2022 gespeeld. In de B-groep ging Maurits Bons aan de leiding met 4.5/5 en een volle punt voorsprong op zijn naaste achtervolgers. In de A-groep stonden, na de tumulteuze ronden 4 en 5, Ted Barendse en Raymond Timmermans gedeeld eerste met 4/5. In ronde 6 zou Maurits met een overwinning tenminste een gedeelde eerste plaats veilig stellen en zouden Ted of Raymond een zichzelf in een goede positie manoeuvreren voor de eindoverwinning.

B-groep

Uit de groep van spelers met 3.5/5 was het Christophe Rebreyend die mocht proberen Maurits Bons van de groepswinst af te houden. Maurits speelde met de witte stukken een Urusov Gambiet. Maurits liet een stuk in staan en Christophe nam het offer gretig aan. Het resultaat was een zwarte koning in het centrum die daar de rest van de partij niet meer weg zou komen. Christophe verweerde zich kranig en lang maar onder aanhoudende druk op zijn kwetsbare stelling moest hij uiteindelijk materiaal teruggeven en kwam hij in een troosteloze stelling terecht. Maurits wankelde niet meer en won overtuigend. Zo gaat Maurits de laatste ronde in met 5.5/6 en nog steeds een punt voorsprong op twee achtervolgers. Één van die achtervolgers is Bob Ameling, de oudste deelnemer in het veld. Geboren in 1935 is Bob in zijn gouden jaren nog steeds scherp en een sterke schaker. Hij nam het op tegen Henry Pierre Sarr met de zwarte stukken. In een klinische partij waar Bob een klein voordeel steeds verder uitbouwde, won hij uiteindelijk door een toren te overbelasten. De toren moest zicht houden op een promotieveld en een cruciale pion verdedigen. Bob sloeg de pion met een eigen toren en zette de volgende zet een nieuwe dame op het bord. De laatste uitdager op 4.5/6 is Shankar Aravindh Swaminathan. Shankar had de witte stukken tegen Simon Broos en sloot deze partij dus weer winnend af. Ondanks een officiële rating van 0 heeft Shankar al een TPR van 1827.

Noemenswaardig was verder de partij tussen Simon Dirkse en Timo Vesters. Timo leek lang de overhand te hebben in de partij en wellicht zelfs kansen gehad te hebben om vrij direct te winnen. Het mocht echter niet zo zijn en Timo kwam in een toreneindspel terecht met a- en h-pionnen tegen h- ,g- en a-pionnen. Normaal zou zwart goede remisekansen moeten hebben maar zowel de koning als de toren van Timo waren te passief. Simon vond echter, onder druk van de klok, niet het juiste plan om te winnen en zo eindigde de partij in remise. André Wagner tekende tegen Martin Verolme voor zijn derde remise uit 4 partijen en is zo dichtbij zijn doel om het toernooi af te sluiten zonder een partij te verliezen. Shiraz Alhasan speelde een bloedstollende partij tegen Arzhang Davazdahemami. Arzhang had een geweldige stelling opgebouwd maar verkeerde in zware tijdsnood, 1.30 tegen  de ruim 30 minuten van Shiraz. Shiraz vergat een aantal keer te noteren en kwam dichtbij een tijdstraf die zijn tegenstander cruciale minuten op zou leveren. Shiraz, vanaf dat moment extra waakzaam om alles te noteren, vermeed dat lot en gebruikte zijn grote voordeel op de klok om moeilijke vragen te stellen aan Arzhang. Arzhang speelde inmiddels puur op het increment en had geen adequaat antwoord. Hij moest uiteindelijk in een hopeloos verloren toreneindspel opgeven. Edgar Huisman speelde op bord 13 tegen Phoebe Witte. Edgar kon deze partij goed gebruiken om weer terug in het toernooi te komen en Phoebe wilde graag van de 0 punten af. Alles leek goed te gaan voor Phoebe, ze kwam een aantal pionnen voor en liet geen enkel tegenspel toe. Één van haar drie(!) extra pionnen was bovendien onderweg naar promotie waar Edgar weinig aan kan doen. Het noodlot sloeg toe toen Edgar, tricky als hij is, nog een laatste truc uit de doos haalde. Wat hulp van Phoebe was nodig om haar toren een zet onverdedigd te laten, maar toen dat gebeurde sloeg Edgar genadeloos toe en wat met een combinatie van schaakjes de toren. Phoebe had nog steeds een paar extra pionnen maar met een toren minder konden die niets meer uitrichten.

A – groep 

Raymond Timmermans – Ted Barendse was de matchup van de dag. Als enige twee met 4/5 wisten beide spelers al ver voordat de indeling online kwam dat ze tegen elkaar mochten en ook de kleuren waren makkelijk af te leiden aan de hand van eerdere kleurverdelingen. Raymond had hier optimaal gebruik van gemaakt en had zich uitgebreid voorbereid op het openingsrepertoire van Ted. Die voorbereiding bleek doorslaggevend. In een zijvariant van de Taimanov met een vroeg g4 was het duidelijk dat Ted zich niet comfortabel voelde. Hij ruilde op eigen initiatief de paarden op d4 maar had vervolgens geen goede manier om de zwartveldige loper te ontwikkelen die nu nodig was om g7 te beschermen tegen de aanval van de dame. Ted dacht een slimme manier gevonden te hebben met Pe7-Pc6 om de dame van d4 weg te krijgen maar op Pe7 kwam het antwoord Pb5 met een tempo op de dame op c7. +8 volgens de computer en het was eenvoudig te begrijpen waarom: Ted had geen goed veld voor de dame. Vanwege het paard op e7 zou het gewenste Dd8 nu beantwoord worden met Pd6#. Ted gaf nog Da5+ maar na Ld2 was de partij, na 20 minuten gespeeld te hebben, voorbij. Zo strandden de titelambities van Ted en heeft Raymond hele goede papieren om volgende kampioen van de HSB te worden.

Hij werd geholpen in die queeste door het onderlinge resultaat van David Madularea en Jason Zondag. David was de laatste paar ronden als een speer gestegen en stond nu op 3.5/5 evenals zijn tegenstander. Bij winst zou één van hen uitkomen op 4.5/6, een halve punt achter Raymond. In een lange partij waar Jason de overhand had en de enige open lijn, de b-lijn, domineerde wist David net genoeg tegenspel te creëren tegen de zwarte koning om niet te verliezen. De dames kwamen van het bord af en met nog een toren elk leek met het eindspel met het blote oog heel goed voor Jason. David speelde echter actief en wist zijn laatste pion te gebruiken om de toren van Jason net lang genoeg af te leiden om zijn koning bij de 3 pionnen van Jason in de buurt te krijgen. Jason koos ervoor om zijn eigen toren te geven voor de pion van David en met zijn 3 verbonden vrijpionnen proberen te winnen. De pionnen waren echter niet ver genoeg en de witte koning was dichtbij. David had ook onder tijdsdruk geen moeite om remise te maken. Zo gooiden David en Jason elkaars glazen in en kwamen ze niet verder dan 4/6 een vol punt achter Raymond die zich zelfs bij verlies al zeker gesteld heeft van een gedeelde eerste plaats.

Michael Stoops speelt de laatste tijd intern en extern erg goed en wist in de HSB zelfs een 2100 speler te verschalken. Tegen Theo van Orsouw had hij zijn dag niet en gaf vroeg in de partij een kwaliteit weg. Het was niet eenvoudig voor Theo om definitief door te breken. Uiteindelijk zag Theo een fraai idee om de kwaliteit terug te geven en een gewonnen pionneneindspel in te gaan. Dat leverde hem het hele punt op. Daniël van Loenen repareerde een wat voor hem tot nu matig toernooi was (3/5) door te winnen van Per Fischer. Hij sluit zich met 4/5 aan bij een groep van 5 spelers die een punt achterstaan op Raymond maar is de laatste ronde verhinderd omdat hij een HSB wedstrijd moet spelen voor zijn club.

Zo zijn er aan het einde van ronde 6 twee duidelijke kandidaten voor de grroepswinst. In de B-groep staat Maurits Bons op 5.5/6 een vol punt los en staat in de A-groep Raymond Timmermans met 5/6 ook een vol punt los. Beide heren hebben aan remise voldoende voor de ongedeelde eerste plaats maar zullen het allebei op moeten nemen tegen een directe achtervolger die er op gebrand zal zijn om langszij te komen. De laatste ronde van het PK HSB 2022 wordt gespeeld op vrijdag 18 november. De indeling zal dinsdagavond om 19:00 gepubliceerd worden op de site van de HSB.

Uitslagen en standen: 

A-groep

B-groep

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Sleutel.