In memoriam Ruud Vissers

Vorige maand is oud-bestuurslid Ruud Vissers overleden. Hij was bestuurslid in de laatste decennia van de vorige eeuw. Veel van zijn activiteiten zijn alleen op papier vastgelegd en (nog) niet gedigitaliseerd en dus moeilijk allemaal terug te vinden.

Ruud is samen met zijn broer Ton begonnen met schaken bij de vereniging Het Centrum in het midden van de jaren 70.

Ruud was van 1980-1983 assistent-jeugdleider van de HSB. Hij was toen al in Zoetermeer gaan wonen en daar leider van een jeugdclub. Tijdens een massakamp voor jeugdspelers kwam hij in een gesprek met de jeugdleider van Promotie (Thomas van Beekum) op het idee om in het groeiende Zoetermeer nog een schaakvereniging op te richten om ook de jeugd meer mogelijkheden te bieden. Dit idee is uitgegroeid tot de oprichting van de schaakvereniging Botwinnik, die zich in 1982 aansloot bij de HSB.

Van 1985-1987 was hij jeugdleider in het HSB-bestuur.
Vanaf 1992 was hij enige tijd buiten beeld wegens een verhuizing naar Boxtel.

In 1994 kwam hij terug als redacteur van het Mededelingenblad van de HSB en bleef dat tot 1996 gevolgd door een bestuursfunctie bij de HSB tot 1999. Hoewel die functie oorspronkelijk PR was staat Ruud in het Mededelingenblad eerst vermeld als accountmanager en daarna als verenigingsondersteuner. Hij had het plan om bij diverse verenigingen langs te gaan, waarvan hij vond dat er wat meer activiteiten moesten komen. Hij was toen lid van Botwinnik tot 1997 en van Voorburg tot 1998. Na diverse zaken bij Voorburg opgezet te hebben richtte hij zich volgens eigen schrijven op Vogelwijk en Het Centrum. Bij Het Centrum organiseerde hij diverse thema-avonden gegeven door topspelers van andere clubs. Aan het einde van de eeuw was hij weer terug als lid van Het Centrum tijdens voorbereiding van de fusie tot SchaakHaeghe. Hij is niet meegegaan met de fusie.

Vlak na zijn HSB-bestuurslidmaatschap was hij betrokken bij het openlucht Stadshart toernooi in Zoetermeer in 2000. De notatieformulieren voor dat toernooi zijn nog lang rondgegaan in de HSB.

In 2002 organiseerde hij met Vogelwijk samen het Nederlands kampioenschap voor snelschaak in teams in Het Bel Air hotel in Den Haag. Het toernooi is daar vijf keer gehouden maar hoeveel keer Ruud in de organisatie zat kan ik niet achterhalen.

In 2004 werd Ruud lid van Haeghe Ooievaar en was bij zijn vertrek in 2012 intern wedstrijdleider.
Vanaf 2006-2010 was hij tevens lid van Pomar, waarmee hij drie keer het Pomartoernooi organiseerde en twee keer het veteranenkampioenschap van de HSB.

Als laatste heeft hij vlak voor de coronablokkades nog wedstrijden in de KNSB competitie geleid.

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Sleutel.