Theo van Orsouw wint PK HSB 2022, Maurits Bons de B-groep

Vrijdag 18 november was de laatste ronde van het PK HSB 2022. Het toernooi dat dit jaar gehouden werd bij de Delftsche Schaakclub werd gewonnen door Theo van Orsouw. In een finaleronde waar het lang leek alsof Raymond Timmermans ervandoor zou gaan met de titel eindigde Theo uiteindelijk, door een combinatie van goed verdedigend werk en het op het juiste moment benutten van zijn kansen, een halve weerstandspunt voor de nummer 2, Ted Barendse.

Bij aanvang van de laatste ronde stond Raymond met 5/6 een punt voor op naaste achtervolgers Ted en Theo. Met de indeling Van Orsouw – Timmermans had Raymond zijn lot in eigen handen, remise zou zonder meer genoeg zijn voor de eerste plaats. Het leek er lang op dat het zelfs meer dan remise ging worden. In een eindspel met alleen de zware stukken en een aantal pionnen op het bord was de situatie van de witte koning kritiek. Raymond had zijn torens gedubbeld op de tweede rij en ook zijn dame hield het zwakke punt op g2 in de gaten. Theo’s torens stonden allebei vast aan de achterste rij en zijn dame moest waken tegen allerlei offers die pardoes tot mat konden lijden. Raymond vond echter geen weg door de verdediging heen en langzamerhand begon Theo’s dame wat zwakke plekken in de zwarte koningsstelling te vinden. Raymond moest zijn druk op de witte koning opgeven en Theo’s stukken sprongen tot leven. Het was ineens de zwarte koning die zijn leven niet zeker was en met weinig tijd op klok wist Raymond niet alles meer te overzien. Één ongelukkige torenzet was alles dat nodig was om de stelling, die na een reeks geforceerde zetten onvermijdelijk in eeuwig schaak zou eindigen, hopeloos verloren te maken voor Raymond. Zijn toren stond gepend aan zijn koning en Theo’s pion zou hem op de volgende zet winnen, er was geen enkele verdediging. Raymond kon niets anders dan opgeven en zag zo de titel aan zich voorbijgaan.

Lars Visser overhandigt de wisselbeker aan winnaar Theo van Orsouw

Ted Barendse eindigde zoals gezegd tweede op 5/7 met slechts een halve weerstandspunt minder dan Theo. De twee partijen die Ted verloren had, tegen Jason Zondag en Raymond Timmermans, waren al vroeg in de opening misgegaan. De HSB voorzitter was ratingfavoriet van het toernooi en had dus wellicht op een beter resultaat gehoopt. Raymond Timmermans werd derde, ook met 5/7. Bij aanvang van het toernooi was zijn rating 1745 en hij was dan ook zeker niet van te voren in beeld als potentiële toernooiwinnaar. Hij liet echter tijdens het toernooi zien over uitstekende openingsvoorbereiding te beschikken en ook een prima praktische speler te zijn. Zijn rating is in de novemberlijst al gestegen tot 1817 en ook in december zullen er weer eenzelfde aantal punten bijkomen. Hoewel David Madularea in de laatste ronde van Ted verloor heeft hij gezien zijn jonge leeftijd een erg goed toernooi gespeeld. Hij eindigde met 4/7 op de vijfde plek in de A-groep.

Maurits Bons had in de B-groep een dominante vertoning. Hij had al vroeg in het toernooi een volle punt voorsprong op de concurrentie gepakt en liet die niet meer los. In de laatste ronde speelde hij tegen de oudste deelnemer van het toernooi, Bob Ameling (1935!). Maurits opende met het Frans maar beide heren waren duidelijk moegestreden van het toernooi en kwamen vroeg, na het ruilen van een heleboel stukken remise overeen. Die remise betekende dat Maurits met 6/7 al na een half uur speeltijd verzekerd was van de eindoverwinning in de B-groep. De strijd om de tweede en derde plek lag nog open. Bob had met zijn 5/7 goede papieren maar achter hem streden Shankar Aravindh Swaminathan (4.5/6) en Ed Eveleens (4/6) en Sergio Grammatico (4/6) en Peter van Wermeskerken (4/6) nog tegen elkaar om zich bij de kopgroep te voegen. Sergio won van Peter en verzekerde zich zo van een plek op het podium. Welke plek dat moest de wedstrijd Shankar – Ed uitwijzen. Juist hun partij was één van de laatste partijen die klaar was en hoewel het lang leek dat Shankar wel eens met zou kunnen winnen en dus Bob en Sergio van de tweede plek zou kunnen stoten met 5.5/7 was het uiteindelijk Ed die aan het langste eind trok. Ed kwam langszij bij Sergio en Bob en eindigde op de gedeelde tweede plaats.

Het was een geslaagd toernooi en zeker voor een eerste editie in Delft een prima opkomst met ~50 spelers. De volledige uitslagen van het toernooi zijn hier (A-groep en B-groep) te vinden.

Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van ster.