Tweede NK-kwalificatietoernooi in Delft zeer goed bezocht

Op zaterdag 7 en zondag 8 januari zijn 103 schakers naar Delft afgereisd om te schaken voor 12 kwalificatieplaatsen voor het NK ABC. In Delft werd het kwalificatietoernooi georganiseerd door de Haagse Schaakbond met de steun van DSC. DSC was bereid gevonden om op het laatste moment bij te springen nadat vlak voor Kerst de oorspronkelijke locatie werd gesloten door de hoge energierekening.

Met 103 schakers was het toernooi bij voorbaat al historisch. Nog nooit hebben zoveel schaker meegedaan aan een (fysiek) kwalificatietoernooi van de KNSB voor het NJSK. De spelers werden verwend met 18 liveborden, een prijzenpot van meer dan 1000 euro en meerdere consumptiebonnen om te genieten van een drankje of tosti.

In alle groepen is het lang erg spannend gebleven. Na de eerste dag met vier rondes waren er nog geen duidelijke favorieten. In de A-groep en de gecombineerde B- en C-meisjesgroep was er een koploper met een half puntje voor op een groep achtervolgers. In de B-groep waren er zelfs nog 3 schakers met de maximale score. Uiteindelijk hebben de drie extra rondes geholpen het kaf van het koren te scheiden. Met als gevolg hier en daar een verrassende winnaar of winnares.

In de A-groep wist niemand echt boven het maaiveld uit te steken. Deelnemers wisten wat er op het spel stond en uiteindelijk wist Loek van der Hagen het toernooi op weerstandspunten te winnen. Hij had een halve weerstandspunt meer dan Kobe Smeets en Prajit Sai Kumar. Prajit was door zijn gedeelde toernooiwinst automatisch ook HSB-jeugdkampioen. Alle drie de winnaars mogen nu naar het NJSK in de meivakantie. De A-meisjes was lang spannend, maar in de vijfde ronde, de eerste ronde van dag twee, werd het eigenlijk beslist. Anastasiia Khatniuk wist haar grote concurrente Rolinde den Heijer te verslaan. Daarmee wist Anastasiia zich te kronen tot HSB-meisjeskampioene en te kwalificeren voor het NK. Rolinde werd uiteindelijk tweede op een half punt van Anastasiia en anderhalf punt voor op de overige dames in het veld.

De B-groep was veruit de grootste van het toernooi. Groot favoriet was Alan Bakija met als enige een rating boven de 2000. Niet alleen dat, ook het vorige kwalificatietoernooi werd door hem gewonnen. De start was uitstekend. Met 6 uit 6 stond Alan een punt los op zijn twee achtervolgers. In de laatste rond wist thuisschaker Oscar Verwer zijn status als verrassing van het toernooi echter nog even te versterken. Hij versloeg Alan en voltooide zijn Zwitsers gambiet na een nederlaag in ronde 1 door daarna 6 uit 6 te scoren. Op onderling resultaat is Oscar daarmee de winnaar van de B-categorie. Gachatur Kazarjan en Fedor Sazonov eindigden op plek 3 en 4, op een half punt van de winnaars. Omdat Alan al geplaatst was, kunnen ook zij zich opmaken voor het NK komend voorjaar.

In de gecombineerde B- en C-meidengroep was het extra spannend. Met 5(!) NK-plaatsen op het spel kon er om veel gestreden worden. Waar in de B-groep de koploper in het zicht van de haven de winst moest delen, kon Fleur Westerhof het in de gecombineerde damesgroep wel afmaken. Ze bleef met de mooie score van 5,5 uit 7 de rest van de deelnemers voor. Eli Alia Jorritsma en Carlijn Hagen mogen als nummers 2 en 3 ook naar het NK. Sarah-Joy profiteert als nummer 4 van de C (en HSB-kampioene) van het feit dat Fleur al een NK-plaats heeft; ook zij kan de koffers pakken. De C-meiden eindigden bovenaan, maar ook de B-meiden deden goed mee. Elise Knobbe was het best B-meisje met 4,5 punt en is klaar voor het NK. Net zoals Polina Kulikova die het tweede plekje op weerstandspunten pakte voor de neus van Manixia Wortman en Dagmar Luijkx. Hopelijk vinden zij nog een plaats in Groningen of Eindhoven bij een volgend toernooi.

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi en wil graag de vrijwilligers bedanken. Zonder hen was het niet mogelijk geweest het toernooi zo soepel te laten lopen. Liveborden voor de volgers thuis, snelle uitslagenpublicatie online en natuurlijk goede catering voor ouders en deelnemers ter plekke. Op naar een volgende editie.

De partijen van de topborden zijn hier te vinden. Een ZIP-file met alle partijen op de liveborden kan hier gedownload worden.

Alle uitslagen en standen:
Groep A jeugd
Groep B jeugd
Groep BC meisjes

      

   

      

      

      

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vrachtwagen.