Frits Berendse overleden

Donderdag 6 april kregen we het droevige bericht dat Frits Berendse die dag volkomen onverwacht is overleden. Frits is 67 jaar geworden.

Frits was bijna een halve eeuw lid van Pomar en heeft zich in al die jaren met hart en ziel voor de club ingezet. Decennialang bekleedde hij diverse (bestuurs)functies binnen de vereniging: van 1978 tot aan de laatste clubavond op 4 april 2023 is hij wedstrijdleider geweest, van 1997-2002 was hij voorzitter en 10 jaar lang (1996-2006) organiseerde hij het jaarlijkse Pomartoernooi.

Maar Frits was veel meer dan alleen een bestuurslid of een lid dat zeer actief was. Frits wás Pomar, de wekelijkse clubavond op dinsdag was heilig: er moesten echt buitengewone omstandigheden zijn wilde Frits een dinsdagavond overslaan. Omgekeerd gold ook dat Pomar Frits was: een clubavond zonder Frits kon eigenlijk niet en was in ieder geval heel anders dan een avond mét Frits. Want naast al het werk dat Frits verrichtte was hij ook nog eens een zeer vriendelijk en sociaal mens. Altijd een goed humeur, nooit een onvertogen woord, een praatje met iedereen, een vriendelijk woord, af en toe een grap en een beetje dollen: dat was Frits.

Frits was altijd bezig, had altijd iets te doen, verveelde zich nooit. Ook op de wekelijkse clubavond gunde Frits zichzelf geen rust. Tafels, borden en stukken klaarzetten, de keuken in orde maken, koffie zetten, een verslag maken van de partijen, afwassen en na afloop de hele boel weer opuimen. Oh, en tussendoor nog een partijtje schaken, want hoewel Frits het schaken in drukke perioden wat op een lager pitje zette, is de liefde voor het schaakspel in al die jaren gebleven.

Zoals gebruikelijk gingen Frits en ik op dinsdagavond 4 april na het opruimen als laatsten weg. We pakten onze fietsen, Frits hield de deur voor mij open en ik sloot af, zo deden we dat week in week uit. “Bis nächste Woche”, zei Frits dan. “Tot volgende week Frits”, antwoordde ik dan altijd. Dat ging deze keer dus niet op…

We gaan Frits missen. Schaakvereniging Pomar zal zonder Frits nooit meer hetzelfde zijn, schaakvereniging Pomar zonder Frits is schaakvereniging Pomar niet meer. Frits laat een enorm gat achter dat we met z’n allen moeten proberen zien op te vangen. Dat zal niet makkelijk worden maar we moeten verder, ook zonder Frits. Het is een bizarre en vooral onwerkelijke gedachte dat we Frits nooit meer in ons kabouterhuisje of waar dan ook zullen zien. Op dit moment kunnen we ons de vereniging zonder Frits eenvoudigweg niet voorstellen.
Waar je ook bent Frits, het ga je goed. We zullen je missen maar nooit vergeten.

We zijn dankbaar dat we Frits zoveel jaar in ons midden hebben gehad. Moge hij rusten in vrede.

Wij wensen zijn familie, vrienden en kennissen veel sterkte met het verwerken van dit verdriet.

De crematieplechtigheid vindt donderdag 13 april om 11.00 uur plaats in de grote aula van crematorium Ockenburgh in Den Haag.

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van huis.