21e Kennemer Open – 1e ronde: 4 uit 7 voor regionale delegatie

Op een mooie nazomerse septemberzaterdag is het Open Kampioenschap van Haarlem en verre omstreken begonnen. Een toernooi dat open staat voor spelers tot en met een rating van 2000. Het toernooi wordt georganiseerd door de gezamenlijke Haarlemse schaakverenigingen en staat daarbij garant voor een tegenstander voor iedere deelnemer.

De uitbreiding van de KNSB-competitie en het ontstaan van de KNSB-competitie voor jeugd heeft zijn invloed op het deelnemersveld van de Kennemer Open, maar er zijn er ook die weer terugkeren uit de KNSB-competitie en zich aansluiten bij het toernooi dat voor het tweede seizoen in Heemstede de schaakarena weet.

speelzaal
speelzaal GSV Centrum

Er wordt gespeeld op ruime tafels en in de wijk is er voldoende gelegenheid om te parkeren, wanneer je met de auto komt. Een bushalte is er op enkele minuten lopen, te bereiken vanaf de stations van Haarlem en Hoofddorp. Daarnaast is het zo’n 1½ km wandelen vanaf station Heemstede-Aerdenhout via een recht-toe-recht-aan route en 300 meter langer, indien je daar iets van afwijkt en door een park en het winkelcentrum van Heemstede wandelt. Een wandelroute waarbij je geen verkeerslichten aantreft.

onderweg
onderweg tussen station en speelzaal

Verdeeld over twee groepen staan er 58 deelnemers op de lijst: 26 in groep 1 en 32 in groep 2. Een deelnemersaantal dat het mogelijk maakt om in een knus zaaltje als het GSV Centrum te spelen. In groep 1 zijn er 5 vanuit de Leidsche en Haagse regio en in groep 2 twee deelnemers.

Traditioneel draait het in de openingsronde om het linkerrijtje tegen het rechterrijtje van de ratinglijst, waardoor menigeen denkt: dat wordt een eitje. Doch de meeste deelnemers kruipen in fris uitgeslapen toestand achter het bord om er een echte, waardige schaakpartij van te maken.

De partijen van Ed Eveleens in een regioderby tegen Kees Scherpenisse en Paul Koks tegen Willy Au duren het langst op één na. Bijna vier uur voordat er een remise uit komt rollen. Ed Eveleens heeft daarbij het idee dat zijn tegenstander op het einde iets beter staat, die desondanks akkoord ging met Ed’s remisevoorstel.

Ondertussen wint Klaas Been, speelt Jan Willem Koelmans remise en heeft Niels Engelen zijn tegenstander gefeliciteerd.

Wanneer het in bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd niet loopt kan een team op het laatst soms de wedstrijd doen kantelen door de bal in een hoger tempo rond te spelen, om zo de tegenstander te overrompelen. In schaken ligt dat anders. Wanneer een stelling min of meer een ravage is, dan kan het lastig zijn om daar nog iets uit te halen, wanneer de ravage effectief benut wordt. Zo wint last-minute inschrijver Bob Ameling zijn partij in de eerste ronde.

Zowel Jan Willem als Paul leveren verderop commentaar over hun partij.

Uitslagen
Groep 1
bord wit zwart uitslag
5 Bob Ameling Sven Winter 1 – 0
6 Kees Scherpenisse Ed Eveleens ½ – ½
7 Niels Engelen Stefan Markx 0 – 1
9 Amelia Jonkman Jan Willem Koelmans ½ – ½

Groep 2
bord wit zwart uitslag
1 Willy Au Paul Koks ½ – ½
5 Dim Langman Klaas Been 0 – 1

Jan Willem Koelmans schrijft: “Jan Willem Koelmans speelde tegen Amelia Jonkman, een bekende naam in schakerskringen. Na een Slavische opening met een ongebruikelijke vierde zet van wit, kreeg de zwartspeler een voordeeltje. Dat werd echter niet benut en na dameruil resteerde een gelijke stelling. Remise”

Paul Koks schrijft: “Evenals bij de 9e editie van Best of the West mag ik met de zwarte formatie openen tegen Willy Au. Van de partij in Amsterdam herinner ik me dat ik de witte dame wist te vangen. Maar dat Willy vervolgens goed in de gaten had waar z’n kansen lagen: de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel. De koning naar de zijde van mijn pionnenminderheid – de damevleugel – krijgen was een serieus aandachtspunt, om de pionnen opmars effectief af te stoppen.

In Heemstede volgt een partij die vrijwel de gehele zitting gelijk op zal gaan en volgens chess.com door beiden met een nauwkeurigheid van 90% gespeeld is. Na wits 19e zet kwam zwart beter te staan.

Au-Koks1
stelling na 19.De3

Wit nodigt uit tot dameruil, waarbij ik achter het bord aanvoel dat dit niet ongunstig is voor mijn formatie. Doch in het vervolg vind ik niet de winnende voortzetting, waarna de stelling spoedig weer terug in balans is. Na 72 zetten is de stelling voldoende uitgewrongen om akkoord te gaan met remise.”

Au-Koks2
slotstelling na 72…Tg3+

Informatie vanuit Heemstede

Introductie | Speeldata | Locatie

Uitslagen

Groep 1 | Groep 2

De tweede ronde wordt gespeeld op zaterdag 7 ooktober 2023.

Kees Scherpenisse
Daniel Noteboom
ronde wit zwart uitslag
1 Kees Scherpenisse Ed Eveleens ½ – ½
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 1 0 50 10
Jan Willem Koelmans
sg Discendo Discimus
ronde wit zwart uitslag
1 Amelia Jonkman Jan Willem Koelmans ½ – ½
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 1 0 50 11
Ed Eveleens
Delftse Schaakclub
ronde wit zwart uitslag
1 Kees Scherpenisse Ed Eveleens ½ – ½
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 1 0 50 15
Bob Ameling
sv Botwinnik
ronde wit zwart uitslag
1 Bob Ameling Sven Winter 1 – 0
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 1 1 0 0 100 8
Niels Engelen
Persoonlijk lid KNSB
ronde wit zwart uitslag
1 Niels Engelen Stefan Markx 0 – 1
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 0 0 0 1 0 23
Paul Koks
sg Discendo Discimus
ronde wit zwart uitslag
1 Willy Au Paul Koks ½ – ½
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 ½ 0 1 0 50 10
Klaas Been
Leidsch Schaakgenootschap
LSC Philidor
ronde wit zwart uitslag
1 Dim Langman Klaas Been 0 – 1
ronde pnt gewonnen remise verloren % positie
1 1 1 0 0 100 4

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van huis.