Kampioenschap basisscholenteams wederom voor Essesteijnschool

verslag: Peter Lincewicz

Zaterdag 13 april was er dan de lang verwachte finale van het HSB-schoolschaakkampioenschap voor teams na de halve finale op 11 februari.
Dit keer in de Bosbeskapel, het thuishonk van het organiserende SHTV. Meile Tamminga had alles weer perfect geregeld. Er was 1 schoolteam dat moest afzeggen, waarvoor de Hofvilla uit Wateringen een waardige vervanger was, zodat het geen “oneven” toernooi werd. Met hulp van Rik Pronk en Paul Koks als tafelleiders (arbitreren was niet nodig, zie verderop waarom) en André Wagner als de baas van de zwitserse computer, die na elke ronde uitspuugde tegen wie je in de volgende ronde moest spelen, liep alles op rolletjes. En natuurlijk nog veel meer vrijwilligers, die voor alles zorgden wat bij zo’n toernooi nu eenmaal nodig is ook nadat de prijzen zijn uitgereikt zijn ze nog in touw! Welverdiende dank aan eenieder!

Iedereen had dus bijna 2 maanden tijd gehad om te trainen, op school en vooral ook thuis, want daar heb je er de meeste tijd voor als Super-Mario dat tenminste toestaat. 😊
Affijn, het is gedaan volgens mij en dat was te merken aan een finale op hoog niveau.
Mede omdat er met de klok werd gespeeld, omdat de zes scholen die zich voor het NK gingen plaatsen daar ook met die vermaledijde klok om moeten kunnen gaan. Laat je nooit opjagen door een klok werd al doende geleerd.

Dat was wel een dingetje soms. Ik zag een speler die de klok als een soort aambeeld gebruikte en binnen 1 minuut klaar was met de hele partij … (geen herdersmat hoor, dat kwam op de finale niet meer voor!) Zijn tegenstander maakte er geen gebruik van (want dat is een kans als je zelf gewoon wel de 20 minuten gebruikt die jouw brein krijgt van de vermaledijde klok) Hij ging mee in het genadeloze tempo en was na 3 minuten klaar met de partij … Wie won er? De speler die 1 minuut had gebruikt. Tsja, zo leer je dat nooit af natuurlijk. Nou ja, komt goed.
Over 3 jaar klagen ze beiden dat een half uur bedenktijd te kort is, weet ik zeker 😊

Wie waren de 6 scholen, die het NK wisten te bereiken?  Dit jaar is er een NK met een halve finale op 1 juni en de finale op 8 juni. Afgekeken van de HSB?
Het voordeel is dat er zo ook meer scholen mee kunnen doen, want er zijn eerst 2 halve finales.
Vorig jaar mochten er maar 2 HSB-scholen naar het NK, dit jaar dus maar liefst 6, mede omdat die twee (Essesteijn en Galvani) in de top10 eindigden op het NK2023.

Er moesten 7 ronden worden gespeeld voor de eerste 6 bekend waren.

Na 3 ronden ging de Galvani-1 alleen op kop, maar ze hadden nog niet gespeeld tegen ASH (American school)  en Essesteijn, die met 1 matchpuntje minder de tweede plaats deelden.
Dat regelt het zwitserse indelingsprogramma dan natuurlijk. Ronde 4 was Essesteijn met 3-1 te sterk voor de Galvani en nam de leiding over. Met daarachter op 1 matchpuntje achterstand: 4 teams: Galvani-1, Bloemcamp (wonnen van ASH), Nuts-1 Wassenaar en Lusthof. Spannender kan bijna niet.

Essesteijn gaf de leiding verder niet meer af.  Het goud zou uiteindelijk voor Essesteijn zijn weer , voor derde keer op rij! Maar er waren nog 2 ronden te gaan dus dat wisten we helemaal niet zeker.

In de zesde ronde speelden de 3 koplopers allen gelijk (2-2), dus een kans om wat in te halen voor de anderen.
Wie was het minst vermoeid en het meest gewend aan de vermaledijde klok? Na 6 ronden stonden 3 scholen gelijk op de derde plaats met 8 matchpunten. Essesteijn had er 10. Dus theoretisch konden ze alle drie zelfs nog kampioen worden.

De 7e ronde werd beslissend. De nummers 2 en 3 ,Galvani-1 en ASH moesten tegen elkaar. ASH won met 3-1 en behaalde zo het zilver na Essesteijn. Galvani-1 wist nog net 1 bordpunt voorsprong op Bloemcamp te houden voor het brons. Allevier dus naar het NK.

De verdere twee NK-tickets moesten verdeeld worden onder de 4 schoolteams die met 8 matchpunten gelijk eindigden op de 5e plaats. De behaalde bordpunten bepalen dan de volgorde en die was: Nuts-1 (15,5pt),  Galjoen den Hoorn (15 pt), die dus beiden een NK-ticket haalden. Net niet was het voor Kronenburgh en Heldringh-1 met allebei 14,5 bordpunten … Dus het NK-ticket ging uiteindelijk om maar een half bordpuntje en weet wel dat de nr10 van dit toernooi ook 13,5 bordpunten bij elkaar sprokkelde.
Dus echt een heel spannend toernooi.

Er waren natuurlijk ook de topscorersprijzen per team:
Daarbij is het een voordeel als je al veel hebt getraind en op het 4e bord van je team mag spelen … maar als je nog meer traint dan … kun je ook aan het 1e bord topscorer worden.
Dat deed Abel Drenthen, hij won 13,5 van de 14 partijen aan het eerste bord van het Galjoen.
De top-topscorer mag niet onvermeld blijven.
Zie hieronder maar wie verder de topscorers waren. Alle gespeelde partijen ook die in de halve finale telden mee.

Dit was de eindstand van het HSB-BO kampioenschap:

EINDSTAND HSB BO teams 2024
    mp Bp wp
1 Essesteijn                              naar NK 12 19.5 56
2 American School                    naar NK 10 18.0 52
3 Galvani 1                              naar NK 9 17.5 61
4 Bloemcamp                           naar NK 9 16.5 57
5 Nuts 1                                  naar NK 8 15.5 52
6 Galjoen Westland                  naar NK 8 15.0 56
Kronenburgh 8 14.5 49
OG Heldring 1 8 14.5 43
9 Lusthof 7 13.5 46
10 Haagse Schoolvereniging 6 13.5 45
Galvani 2 6 13.0 47
Hofvilla 6 12.0 46
13 International School 5 13.5 42
14 Baanbreker 4 12.0 45
OG Heldring 2 4 8.5 45
16 Nuts 2 2 7.0 42
mp= matchpunten
bp= bordpunten
wp= weerstandspunten (de punten die je tegenstanders haalden)

De foto’s van het toernooi zijn hier te zien

Voor wie het hele toernooi wil volgen

Individuele resultaten

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vliegtuig.