Succes HSB-schoolteams op het NK BO

Zaterdag 1 juni begaven maar liefst zes schoolteams uit de HSB zich naar Arnhem(2) en Kruiningen(4) om mee te doen aan de halve finales van het NK voor Basisschoolteams (bovenbouw).
Zes HSB-teams in deze nieuwe opzet van het schoolschaak-NK, mede omdat er vorig jaar 2 HSB-teams in de top10 eindigden, wat twee extra NK-tickets opleverde.
Eigenlijk gaat dit NK nu net zoals de HSB finales, maar hier een halve finale die zwitsers wordt gespeeld en niet met 4 poules van 8 teams zoals in de HSB-halve finale.
Op zich makkelijker, omdat de organisatie vooraf niet weet wat de sterkere schoolteams zijn uit de 13 onderbonden van de KNSB. Gepuzzel om 4 poules van ongeveer gelijke sterkte te vinden, is dus niet nodig.

Onze 6 teams hadden zich voor het NK gekwalificeerd via de Halve finale en de finale van het HSB-schoolschaakkampioenschap voor viertallen.
Aan de nationale halve finales deden maar liefst 64 teams mee verdeeld over twee poules van 32 teams. Ieder team bestond uit vier spelers, reserves waren mogelijk. Zeg zo´n kleine 300 spelers.
De beste 12 teams uit elke halve finale gingen naar de finale.
Twee HSB- teams speelden in de halve finale in Arnhem. Zie hier de eindstand.
– Essesteijn Voorburg (onze HSB-kampioen) wist als gedeeld 3e met gemak de finale te halen. Topscorers waren Bent van den Berg en Alex Bal met 5 bordpunten.
– Galvani-Den Haag scoorde ook goed maar eindigde net als 14e op matchpunten. Op bordpunten was dit team 12e geweest, maar de matchpunten gaan voor om de finalisten te bepalen.
Topscorer was Skyler van Dalen met 6 bordpunten

Vier HSB-teams speelden de halve finale in Kruiningen. Zie hier de eindstand.
– Nutsschool Wassenaar (bekend van ontelbare NK345-titels) lukte het zich te plaatsen voor de finale met Daan Shen (5 ptn) als topscorer.
– Galjoen Den Hoorn overkwam hetzelfde als de Galvani in Arnhem. Ze werden op matchpunten 13e, terwijl ze 1,5 meer bordpunten hadden als de nr 12 en net zoveel als de nrs 10,11.
De bekende zwitserse pech helaas. Topscorer van het team was Abel Drenthen met 7 uit 7…. Ook in de HSB-finales behaalde Abel al 14 uit 14, dus we mogen hem echtwel tot HSB-schoolschaker van het jaar benoemen.
– Bloemcamp Wassenaar eindigde als 20e met Kai Daly en Stefan van der Kuip als topscorers met 4 ptn uit 6
– ASH (the American School of the Hague uit wassenaar) toch 2e in de HSB-finale had het erg zwaar en eindigde als 26e met Darsh Gandhi als topscorer (4,5 uit 7)

Dus speelden 2 HSB-teams de finale op 8 juni in de Rivers International School in Arnhem.
Ging Essesteijn de 9e plaats van vorig jaar weer herhalen? Zie hier de eindstand van het NK BO 2024.
Nederlands kampioen werd beetje verrassend, nadat ze in de halve finale 4e werden: De Scharn uit Maastricht voor de winnaars van de 2 halve finales uit Eindhoven en Groningen.
Nuts Wassenaar had het nu echt zwaar tegen al die kanjers uit het hele land en werd gedeeld 22e met Daan Shen weer als topscorer nu met 3,5 uit 7.

En ja….. Essesteijn werd weer 9e ,net als vorig jaar !, een knappe prestatie met nu Bent van de Berg als topscorer met 4,5 ptn, maar ook Sarah Barbier (3,5), Alex Bal (2,5) en Max Kole (3) droegen steentjes bij
Dus er is in ieder geval 1 extra NK-ticket in 2025 voor de HSB.

Voor alle niet genoemde spelers geldt dat ze veel prachtige partijen speelden 😊, maar ook wel eens een stuk weg gaven ☹.
Van verliezen leer je meer dan van winnen, dus ga volgend jaar gewoon voor het lokale kampioenschap en daarna het HSB-kampioenschap om te eindigen op het NK-2025.
Daar gaan we zien wie het meest oefenden en bijv. alle puzzel-thema’s uit lichess.org zo goed kennen, dat er gewoon niets meer wordt weg gegeven.
Maastricht, Groningen en Eindhoven…. De Haaglanden komen er aan in 2025 😊

Peter Lincewicz, interim-jeugdleider HSB

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vliegtuig.