Informatie JCK/JCC

JCK dat is het JeugdschaakClubKampioenschap
JCC dat is de JeugdschaakClubCompetitie

Eigenlijk is dat allebei hetzelfde. Sommige van de regionale bonden van de KNSB noemen hun eigen toernooi ook JCC.
Maar bij de HSB en RSB heet het Jeugdclubkampioenschap. Deze wedstrijden leveren elk jaar de Kampioen, de beste jeugdschaakclub van de HSB op en natuurlijk is er ook heel veel schaakplezier van het schaken met vrienden en vriendinnen in een team.

Hoe werkt het:
Een club maakt per leeftijdscategorie een viertal (het schaakteam) van jeugdschakers van de club.
De AB, C, D en E-teams. Soms speelt een club niet in alle categorieën, soms met een 2e team. Dus bijv. E1 en E2.
De club schrijft die teams in voor het jeugdschaakkampioenschap en regelt met behulp van ouders o.a. de reis naar de plaats waar de wedstrijden gehouden worden.
Hoe je inschrijft en waar en wanneer er gespeeld wordt, is allemaal te vinden op de speciale JCK-site van de HSB/RSB.

JCK: Een spannend toernooi, waarbij je als team er voor probeert te zorgen dat je minimaal 2,5 punten scoort en zo 2 matchpunten verdient voor het team. Of 1 matchpunt als het 2-2 wordt. Als iemand verliest kan hij/zij toch nog samen met het team winnen 😊
Na het toernooi is er een eindstand. Spannend ….. zijn we dit jaar hoger geëindigd als vorig jaar? Of moeten we extra trainen met elkaar voor volgend jaar? Of moeten we een schoolgenoot, die goed kan schaken, vragen om ook lid te worden van onze schaakclub?

Als een team kampioen van de HSB of RSB wordt (Er zijn in het RSB/HSB JCK altijd 2 regio-kampioenen) dan mag dat team meedoen aan de landelijke JCC. Je plaatst je voor het NK, heet dat.
Uit de RSB/HSB JCK plaatst overigens nog 1 team of soms nog meer zich voor de landelijke JCC. In 2025 plaatsen uit de HSB/RSB zelfs 8 E-teams zich voor het NK ….. Dat komt omdat in de jaren ervoor goed is gepresteerd in de landelijke JCC. Naast de twee kampioenen krijgen de 6 hoogst geëindigde teams in de totaalstand van HSB/RSB een NK-ticket.

De JCC heet bij de schaakbond (KNSB) de meesterklasse.
Daar speel je in het najaar meestal op 2 of 4 zaterdagen een echte competitie.
In de D en E-categorie is er tegenwoordig een halve finaledag en daarna een finaledag.
De AB en C-categorie speelt 8  partijen verdeeld over 4 zaterdagen. Zij hebben met 2 partijen per dag zo meer tijd om over nog betere zetten na te denken.

En ook daar is natuurlijk elk jaar een Nederlands Kampioen. Kijk maar op de site van de schaakbond.

Er is natuurlijk ook een reglement voor het JCK. Te vinden op de RSB/HSB site voor het JCK.

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van ster.